Мисля, че България няма да се присъедини на 1 януари

...
Мисля, че България няма да се присъедини на 1 януари
Коментари Харесай

Бивш вицепремиер: България едва ли ще приеме еврото от началото на 2024 година

Мисля, че България няма да се причисли на 1 януари 2024 година към еврозоната и към този момент имаме задоволително причини да считаме, че това не може да стане. Трябва да покрием всички критерии от Маастрихт, а ние имаме проблем с два от тях. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Даниела Бобева, учител в пет български висши образователни заведения, заместител министър-председател в държавното управление на Пламен Орешарски и министър на търговията в служебното държавно управление на Стефан Софиянски.

По думите на Бобева, инфлацията през тази година в България е доста висока и в случай че е двуцифрено число, то да покрием Маастрихтския аршин, даже и да спада инфлацията през идната половин година, отново ще надхвърлим инфлационния аршин.

Финансистът счита, че проблем ще бъде и фискалният недостиг, тъй като с проверката на държавния бюджет бяха заложени доста ограничения за обезщетения, за стимулиране на бизнеса и други, което до края на годината ще усили бюджетния недостиг над позволените 3%. " Няма да покрием критериите и нямаме задоволително политическа воля, с цел да приемем еврото през 2024 година ", съобщи проф. Бобева.

По думите на проф. Бобева, самата подготовка за приемане на еврото е от извънредно значение и то основно, с цел да се лимитират спекулативните покачвания на цените на стоките. Финансистът изясни, че ние имаме капацитет за повишаване на цените, тъй като покупателната ни дарба е друга от тази в Европейски Съюз, и имаме да догонваме цени.

Но това, което я тормози е, че през последните години терминът " далавера " господства на всички места. " Ако ние нямаме пазарни и обществени принадлежности за борба против спекулата, тогава е допустимо да имаме умозрителен потрес на цените. Ако добре се подготвим и авансово добре организираме акцията по приемане на еврото, това може да понижи тези опасности, само че въпреки всичко тази среда през последните години е такава, в която цъфти спекулата ", сподели финансистът и означи, че имаме проблем с вътрешния пазар.

Бобева е безапелационна, че би трябвало да внимаваме и първо " да си почистим къщата ", с цел да не стане по този начин, че вместо да спечелим от еврото, да загубим. " И въпреки всичко еврото е една опция. В еврозоната има страни, които просперират и такива, които се провалят. Зависи от нас ", счита проф. Бобева.

Тя означи, че " хубавото на еврозоната е, че има избавителни финансови програми и проекти, които няма да те оставят да затънеш напълно. " Достъпът до на ниска цена запас от Европейската централна банка ще дава опция на банките да вземат по-евтин запас, и се чака надлежно да го пласират при компаниите и семействата на по-ниски цени. Като цяло доста зависи от самата организация на процеса по приемане на еврото, по тази причина процесът би трябвало да стартира доста, доста по-отрано ", сподели още финансистът.

Проф. Бобева обаче продължава да мисли, че еврото е единственият път в бъдеще за българската стопанска система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР