Мисията на Международния валутен фонд (МВФ), която приключи редовната проверка

...
Мисията на Международния валутен фонд (МВФ), която приключи редовната проверка
Коментари Харесай

Мисията на МВФ размаза бюджетната ни политика

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ), която завърши постоянната инспекция на икономическото, фискално и финансово положение на България, излезе със изводи, които по своята същина са гласовит пестник върху бюджетната политика на настоящето държавно управление. Нещо повече рекомендацията на задачата на МВФ за увеличение на налозите удостоверява предизвестията, които значително български икономисти направиха още през 2022-а във връзка с политиките за по-високи обществени разходи налагани от сегашният финансов министър и подкрепяни от поддържащото държавното управление парламентарно болшинство. И тези предизвестия бяха следните: предлаганите по-високи разноски, ще доведат до увеличение на налозите. Сега, след заключенията на задачата на фонда, всички тези специалисти с цялостно съображение могат да се извърнат към финансовия министър и депутатите крепящи държавното управление с думите: Ние нали ви казахме?!

Каква е съответната информация, на която се базират направените до тук изводи? В формалното  на задачата на МВФ  по отношение на бюджета написа следното:

" Бюджетът за 2024 година е експанзионистичен и, в случай че бъде изпълнен в този си тип, би нараснал инфлационния напън. Фискалната политика изигра значима роля в поддръжка на възобновяване от пандемията, само че способства за внезапното повишаване на инфлацията. Въпреки че фискалната позиция най-вероятно е съдействала за понижаване на натиска от страна на търсенето през 2023 година, бюджетът за 2024 година е експанзионистичен и, в случай че не претърпи промяна, ще усили инфлационния напън ".

Как горното изказване, направено от екип висококвалифицирани и справедливи специалисти кореспондира с нееднократните изказвания на финансовия министър Асен Василев, че бюджетът и в настоящия си тип и за предни години не води до увеличение на инфлацията? Ясно е че по никакъв начин.
 Ръководителят на задачата на МВФ: Данъчната и пенсионната системи не събират задоволително доходи
Ръководителят на задачата на МВФ: Данъчната и пенсионната системи не събират задоволително доходи

България е правно и механически подготвена за влизане в еврозоната през 2025 година, съобщи Жан-Франсоа Дофен

И по какъв начин след сходно умозаключение на задачата можем да си разбираем дейностите на подкрепящите държавното управление политически сили, които настояват, че една от главните им цели е влизането на България в Еврозоната. За задачата е ясно, че би трябвало да се преборим с инфлацията. Но вместо това сме дали своят вот бюджет, който съгласно самостоятелните специалисти на МВФ усилва инфлационния напън. При това МВФ акцентира, че " по-нататъшното отсрочване на приемането на еврото може да повлияе отрицателно на икономическите настройки и вложенията " С други думи държавното управление и поддържащото го парламентарно болшинство би трябвало да подхващат ограничения за фискална консолидация, която да води до стесняване на бюджетния недостиг с най-малко 1% пункт от Брутният вътрешен продукт.

" Фискалната политика би трябвало да поддържа предстоящото гладко възобновяване на растежа и да разреши на процеса на понижаване на инфлацията да продължи. Намаляването на планувания недостиг за 2024 година с към 1 % от Брутният вътрешен продукт би постигнало като цяло неутрална фискална позиция и би балансирало тези две цели, като се вземат поради забележителните опасности за намаление на интензивността и за повишение на инфлацията в среда, характеризираща се със слаба трансмисия на резултата от стягането на паричната политика на ЕЦБ ", е заключението на задачата на МВФ.

От формалното известие на задачата на МВФ във връзка на завършената инспекция излиза наяве, че сегашният бюджет не дава отговор на провокациите за понижаване на инфлационния напън, в композиция със опазване на политиките на увеличение на приходите и поддържане на стопански напредък. С две думи за нищо не става. И с цел да не сме голословни ще подкрепим това наше изказване със съответния откъс.

" В бюджета за 2024 година обаче липсват приходни промени, които биха спомогнали за финансиране на нарастването на разноските. Повечето нараствания на приходите са ad hoc и няма да спомогнат за стабилно посрещане на потребностите от разноски. Увеличаването на оптималния застрахователен приход е мечтана първа стъпка, само че е незадоволителна поради възходящите фискални прехвърляния, нужни за посрещане на дефицитите в пенсионната система. Прогнозираното нарастване на приходите от възстановяване на събираемостта на налозите е нестабилно, а изплащането на дивиденти в размер на 100 % от облагите на държавните предприятия рискува да подкопае тяхното финансово положение и способността им да влагат ", пишат специалистите на фонда. Смеем да твърдим, че всички тези предизвестия бяха отправени към финансовия министър от редица икономисти и политици още когато разгласява средносрочната прогноза въз основата на която бе направен сегашния бюджет. А реалистичността на опасенията, че провежданата от държавното управление фискална политика ще докара до увеличение на данъчната тежест се удостоверява от рекомендациите на задачата на МВФ, в чието умозаключение е написано:
 МВФ увеличи прогнозите си за международната стопанска система
МВФ увеличи прогнозите си за международната стопанска система

Отчитайки спад на инфлацията, чака се " меко закъснение " на световната стопанска система

" Пълното възобновяване на данъчните ставки на Данък добавена стойност отпреди пандемията, по-доброто таргетиране на дотациите, премахването на тавана на социално-осигурителните вноски и увеличението на данъчното облагане на приходите на физическите лица, като в същото време се направи по-прогресивно, ще помогне за реализиране на по-неутрална позиция и ще обезпечи стабилно по-високи доходи. Тези ограничения би трябвало да бъдат въведени в границите на добре планувани промени. Не е целесъобразно да се търси неутрална фискална позиция посредством редуциране на вложенията (което през последните години постоянно се употребява като първа корективна мярка), защото това в допълнение би лимитирало дълготрайния напредък ".

По-нататък в мнението си специалистите на фонда вкарват и конкретика във връзка с нужните, съгласно тях данъчни промени.

" Реформиране на данъчната система, с цел да стане по-справедлива и да отговори на възходящите потребности от разноски. Преминаването от ниски плоски ставки на корпоративния и налога върху приходите на физическите лица от 10 % към по-високи и, за налога върху приходите на физическите лица, към прогресивно данъчно облагане, би спомогнало за понижаване на неравенствата и повишение на приходите. Постепенното увеличение на обсега на данъчното облагане на въглеродните излъчвания би спомогнало за постигането на задачите за излъчванията и би генерирало доходи за зелени вложения и поддръжка за уязвимите семейства, наранени от прехода ", се споделя в известието на МВФ.

С други думи, в случай че желаеме да харчим, ще би трябвало да се бръкнем по-дълбоко в джоба. Ако не сме подготвени да плащаме по-високи налози, с цел да финансираме по-високите бюджетни разноски, ще би трябвало да свием самите разноски като стартираме от най-големите. Когато се прави този избор, обаче, който е политически, е добре да се отговори на въпроса: с повдигането на налозите къде отива първо конкурентоспособността на българската стопанска система и втор - каква е гаранцията, че при ожесточаване на данъчната политика с въвеждане на напредничав подоходен налог и по-високи ставки събираемостта няма да падне. Добре е в този смисъл да се направи консултация с данъчни специалисти познаващи предходната процедура с по-високи ставки и с прогресивно облагане. Опасяваме се, че резултатите от такива съвещания няма да са обнадеждаващи.
 МВФ дефинира Русия като главния международен печеливш от въглеродните такси
МВФ дефинира Русия като главния международен печеливш от въглеродните такси

Приходите в съветския бюджет от въглеродни такси могат да доближат над 4% от Брутният вътрешен продукт през 2030-а
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР