Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), напусна Киев

...
Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), напусна Киев
Коментари Харесай

Международни експерти в АЕЦ Запорожие

Мисията на Международната организация за атомна сила (МААЕ), напусна Киев в сряда сутринта и дойде в град Енергодар, в следена от Русия територия на 1 септември сутринта. Това съобщи ръководителят на градската администрация Александър Волга, представен от съветската държавна организация ТАСС.

По думите му на участниците в задачата ще бъдат обезпечени жилища в Енергодар.

На собствен ред ръководителят на администрацията на Запорожска област Евгений Балицки сподели, че локалните управляващи няма да дават на участниците в задачата на МААЕ специфични пропуски, те ще би трябвало да стоят на опашка, с цел да влязат в района.

Владимир Рогов, член на администрацията на Запорожска област, сподели, че управляващите на района се притесняват от намесата на задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ), ориентирана към Запорожката атомна електроцентрала. Това оповестява ТАСС.

“От 11-те страни в задачата, в това число Италия, която е представлявана от (генералния шеф на МААЕ Рафаел) Гроси, шест са членове на НАТО. Освен това това са страните, които постановиха наказания против Русия и доставят оръжие на режима на Зеленски. Следователно да се каже, че не са ангажирани, не е съществено ”, изрази мнението си представителят пред ТАСС.

По-рано генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че организацията желае да провежда непрекъсната задача на територията на АЕЦ “Запорожие ”. Според него задачата е изправена пред доста значима задача – да оцени реалистично обстановката на станцията и да я стабилизира.

Заместник-ръководителят на Министерството на външните работи на Русия Андрей Руденко сподели пред кореспонденти, че не се изключва опцията за непрекъснато наличие на задача на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожската атомна електроцентрала.

Представителят на съветското външно министерство означи, че този въпрос сега се разисква.

“Нека първо да забележим първите резултати от престоя им там. (…) Когато дойдат там и имат някакви първи усещания от това, което се случва, тогава евентуално този въпрос ще бъде решен ”, сподели той.

На постоянен брифинг в сряда формалният представител на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи, че украинските военни са подложили на ракетен и артилерийски обстрел комплекса за преправка на радиоактивни боклуци в Запорожската атомна електроцентрала. Според него режимът в Киев продължава да прави провокации, с цел да попречи на работата на задачата на МААЕ и да сътвори закани от техногенна злополука в Запорожската АЕЦ.

Източник: Труд
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР