Миризмата е по-слаба, басейните са обезопасени“, това каза Областният управител

...
Миризмата е по-слаба, басейните са обезопасени“, това каза Областният управител
Коментари Харесай

Казусът със серовъглерода във Враца остава нерешен

Миризмата е по-слаба, басейните са обезопасени “, това сподели Областният шеф Малина Николова, която участва през днешния ден на среща на комисията, ангажирана със 110-те тона серовъглерод, съхраняван на територията на компания „ Камибо “ във Враца. Днес бе проведена за следващ път инспекция от междуведомствената комисия, която следи извеждането на рисковите 110 тона серовъглерод, който се съхранява към този момент близо 30 г . Веществото е артикул, който се използваше от някогашния торов комбинат „ Химко “, и който от дълго време не работи.
“Регионална лаборатория на нашата екоинспекция във Враца не е акредитирана за разбор на серовъглерод, безпокойствие провокира, обаче, равнището на киселинност, което е RH 3, сподели Георги Караиванов, специалист на Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца.
„ Няма заплаха за популацията. Фирмата притежател на оборудванията е сключила контракт,който е в ход, само че има избрани периоди за изнасяне на веществото от Враца, разяснява Малина Николова. “Това изисква софтуерно време, с цел да е обезопасен процеса, съобщи Областният шеф пред публицисти.
Фирма “ Камибо “, която държи на предпазване рисковото вещество, ще се срещне с пернишката компания „ Балкан запас “ ЕООД, която ще извърши превозването на серовъглерода.
Утре следва среща, на която ще бъде показан работен проект , който ще конкретизира активността на всички организации, ангажирани в обезопасяването и извозването на рисковото вещество. “ Не можем да се ангажираме със периоди “, разяснява oбластният шеф Малина Николова. “Това могат да създадат представители от компанията “Балкан запас “ ЕООД, която ще извърши извозването на серовъглерода. Най-важното е това да се случи по най-безопасния метод, сподели Областният шеф на Враца.
В края не месеца изтича оповестеният период от „ Камибо “ за извеждане на продукта от територията на Враца, само че до момента съответни ограничения не са подхванати. Нивото на киселинност в басейна, където се съхранява серовъглерода е д ва пъти по-високо от допустимото , стана ясно от думите на Георги Караиванов от Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца. Изпълнено е едно от предписанията – да се предотврати течът от корозиралите цистерни, намаляла  е и миризмата към тях.
“Досега не е юридически разбор на въздуха, нямаме  подобен газ – анализатор, не са проверявани нито въздуха, нито почвата “, разяснява Караиванов.
Тогава разумно е да се питаме: Как по този начин няма установено съществуване на рисково вещество, след като не е изработен разбор? Няма такава лаборатория на територията на цялата страна, която да може да покаже има ли приключване на  сходен газ. Експертите прецизираха, че вършат изводи въз основата на логичен разбор и преценка за киселинността на водата.
Според  Малина Николова, регионален шеф, изходът от обстановката е не да се вършат разбори, а неотложно да изведем този артикул от територията на Враца.
“Не можем да се ангажираме със периоди, това е работа на че профилираната  фирма, която е наета и има този потенциал. Написали сме писма до Министерство на околната среда и водите. Изчакайте на следващия ден да се организира срещата, да се уточнят взаимните дейности, сред Министерство на вътрешните работи, ДАНС,Пожарна сигурност. Да изнесем веществото отсам  е най-важната ни работа “, сподели Малина Николова.
Предстои компанията “ Балкан запас “  ЕООД  да проучва киселинността и да реши по какъв начин да работи. Търсят се контейнери, които ще извозват цистерните със серовъглерода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР