Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако

...
Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако
Коментари Харесай

,,Трябва да развием военния капацитет“: Денков обяви надвисналите рискове над България

Мирът се реализира тогава, когато всеки агресор знае, че в случай че нападне, ще бъде осъден. За да се усеща спокойна страната ни, би трябвало да развием своя боен потенциал, тъй като рисковете не са изчезнали. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на България при откриването на тяхната конференция.
Повишаването на военния потенциал ще бъде една от дилемите на държавното управление. Според премиера това не би трябвало да се случва на парче. И модернизацията на армията, и развиването на персоналния състав би трябвало да вървят в комплект. Те би трябвало да бъдат обсъждани освен в подтекста на българския потенциал, само че и във връзка с връзките на България с сътрудниците в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В същото време би трябвало да се ускори и развиването на приложно-научната активност във военната област, в която нашата страна има обичаи, акцентира акад. Денков.
Според него най-малко от няколко години насам забавянето в развиването на военния потенциал не се дължи на стопански компликации, тъй като макар другите рецесии България се развива относително добре. Проблемът е в политическата нерешителност по какъв начин желаеме да се развием в границите на двата съюза.
„ През последните години България излъчи смесени сигнали към сътрудниците в Европейски Съюз и НАТО. Това пося напрежение и даже разделяне в обществото, което е проблем за националната сигурност. Именно заради тази причина ние към момента не се възползваме пълноценно и като боен, и като политически потенциал от опциите, които ни дава присъединяване в тези два мощни съюза “, означи министър-председателят.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР