Миньорите и енергетиците искат ясно бъдеще - година по година

...
Миньорите и енергетиците искат ясно бъдеще - година по година
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Българите не могат да издържат либерализацията на енергийния пазар

" Миньорите и енергетиците желаят ясно бъдеще - година по година по какъв начин ще се извърши проектът за енергиен преход. Хората желаят да схванат кой какви задължения поема за тяхното бъдеще ". Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.


И добави, че работа с Министерството на енергетиката, с Министерството на труда и обществената политика и Министерството на околната среда и водите към този момент е почнала.

" Единият от основните подходи е гарантиране на заетостта. Опитите да се изведат въглищата по-рано е нереалистично и неприемливо. Така се внушават невъзможни дейности, хората стават тревожни, насажда се напрежение. Истината може да е обективна, в случай че големите запаси се впрегнат по години, тъй че да могат да подсигуряват приходите на хората там, където живеят, и то при условия, не по-лоши от сегашните. Споразумението няма да бъде подписано единствено с премиера Николай Денков, хората желаят явен ангажимент от Народното събрание ".

Пред БНР президентът на КНСБ акцентира, че без въглища и нова нуклеарна мощ няма по какъв начин да се причисляват нови ВЕИ-та: " Който не прави тази директна връзка, лъже. Балансиращите мощности, в това число и честотният баланс, се правят от базови мощности. Заявката за 40 000 мегавата нови ВЕИ-та наподобява безумна на фона на това да спрем въглищата бързо или да създадем нуклеарна централа бързо. В енергийната система има ясни взаимовръзки ".

Димитров предвижда, че при понижаване и бързо прекъсване на въглищните мощности и при либерализиране на пазара на ел. силата за бита от 2026 година следва гражданска война. " Това го споделям с голяма отговорност. Няма по какъв начин българското население да издържи сходно нещо. Близо 2,5 млн. семейства са енергийно небогати ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР