Миньори, металурзи, химици и енергетици протестират в СофияДа не се

...
Миньори, металурзи, химици и енергетици протестират в СофияДа не се
Коментари Харесай

Миньори, металурзи, химици и енергетици протестират в София

Миньори, металурзи, химици и енергетици стачкуват в София
Да не се позволява унищожаването на енергийния бранш в България. Това желаеха миньори, металурзи, химици и енергетици, които стачкуват в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Недоволните от настояванията на Европа в тази посока и обезпокоените от бъдещето на мини „ Марица изток ” обикалят постройките на властта и приканват тя да ги поддържа и отбрани.

„ Тук съм, с цел да запазим българската енергетика и да имаме сигурност и отбрана на работните места. Притеснена съм, че мога да остана без работа. В „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ” работят близо 2800 души ”, сподели Таня Цонева, която работи там и упорства да бъде чут техният глас и добави, че ще стачкуват до момента в който не се случат нещата в тяхна изгода.

„ Лошото финансово положение, в което е централата и финансовите ограничавания, които постанова страната ни изкараха на митинг. Те би трябвало да се усъвършенстват и трансформират. Ако закрият предприятието, нямам опция за друга работа ”, сподели чиновник на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ”, който всеки ден пътува от Стара Загора до работното си място.

Протестиращите се събраха на пл. "Александър I", откъдето се насочиха към Министерството на стопанската система, където зам.-министърът Лъчезар Борисов слезе и се срещна с президента на КТ „ Подкрепа ” Димитър Манолов, който му връчи позицията им, касаеща проблемите в промишлеността, енергетиката и климатичната политика.

„ Конкурентоспособността на българската стопанска система напълно зависи от българската енергетика. Затова ние сме съпричастни към вашите претенции. Министър Петкова оповести това, че ние като държавно управление ще поставим оптимални старания секторът да остане жив, да работи за българската стопанска система и нейната конкурентоспособност и то в интервал, в който българската стопанска система би трябвало да се наложи като фактор в Европейски Съюз, като фактор на Балканите ”, съобщи зам.-министърът.

Следващата спирка на множеството беше постройката на Европейска комисия в София, където позицията им също беше призната от представител на комисията. Шествието се насочи към постройките на президентството, Министерски съвет, КЕВР, Министерството на енергетиката и Министерство на околната среда и водите, където също се надяват документът им да бъде признат.

По пътя си протестиращите скандират „ Подкрепа! “ и „ Защитете ни “. Издигнатите от тях лозунги гласят „ Достойна цена за въглищата от „ Марица-Изток “, „ Искаме въглероден неутралитет за България “ и „ Регулатори или предатели? “.

Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа ” разгласи, че синдикатите упорстват страната да излезе с съответни ограничения и ясни задължения за опазване на двете държавни сдружения мини „ Марица изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ 2, осигуряващи над 40% от електрическата енергия в страната.

„ Ако се затвори комплексът на „ Марица изток ” не е рецесия, това е край. Затваряме с дъски. Всичко изчезва. Около 150 000 души ще останат без работа. Но по-големият проблем е, че те няма какво друго да работят в района ”, съобщи той и сподели, че в случай че не произвеждаме ток, няма от кое място да го внесем, което значи да стартираме да си светим със свещи вкъщи.

Според него казусът може да се реши когато политиката, която се постанова извън стане по-разумна и стартира да регистрира обстоятелството, че България е чист пречиствател на въздуха, а не замърсител, тъй като към момента не всичките ни гори са изсечени. Тези неща би трябвало да бъдат регистрирани. Решението би трябвало да пристигна от Европейската комисия, която ни постанова тези правила – добави още президентът на КТ „ Подкрепа ”.

Манолов беше безапелационен и във връзка с това, че АЕЦ „ Белене ” не може да бъде опция на „ Марица изток ”, тъй като индустриалната мощ на АЕЦ-а ще бъде на половина, а и тъй като нуклеарния реактор не може да се стопира, както ТЕЦ-овете.

Президентът на КТ „ Подкрепа ” заплаши, че в случай че не бъдат чути и предпазени ползите на бранша ще излязат на митинг в Брюксел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР