Минус няколко градуса, не си виждал слънце от дни, вървиш

...
Минус няколко градуса, не си виждал слънце от дни, вървиш
Коментари Харесай

Зимна Виена: Какво да правим, ако попаднем там сега

Минус няколко градуса, не си виждал слънце от дни, вървиш леко апатично по кишавата улица и единственото, което ти топли душата, е фантазията за ненадейно пътешестване до някоя слънчева дестинация.

Сигурна съм, че сходни мисли минават през главата на всеки от нас към края на дългата неприветлива зима. Но какво да кажем, в случай че фантазията се сбъдне на половина и леденият северен вятър ни отвее още веднъж далеко, само че не на чак толкоз километри на юг, че да се стоплим. Във Виена, да вземем за пример.

Мен новогодишният шанс ме изпрати тъкмо там. Първоначално не бях доста въодушевена, че вместо известната с пъстрите си градини и паркове Виена ще видя една много по-скромна откъм цветове и даже леко зъзнеща такава.

След като обаче дойдох, разбрах, че си има доста преимущества да я посетиш точно измежду на зима. На първо място си е плюс това, че в случай че отидеш скоро след коледните празници, към момента има късмет да хванеш красивата декорация на града.

Друго съществено предимство е, че ще се спасиш от ордите туристи, а компания по улиците ще си правиш единствено с най-големите запалянковци, пристигнали чак от Азия и изцяло безразлични към студа.

За някои хора това не би било задоволително сериозен тласък. Затова и предлагам няколко хрумвания какво може да се прави във Виена, в случай че човек попадне там в най-неприятния за пътешестване сезон.

Няколко дни по музеите

Толкова доста има да се види в музеите на Виена, че човек може да прекара единствено няколко дни в циркулиране по тях.

Отправна точка може да се нарекат двата музея на историята на изкуството и природо-научният. Те се обитават в две изцяло идентични здания в бароков жанр, ситуирани една против друга на площад " Мария-Тереза ". Сами по себе си те са извънредно впечатляващи, а експозициите им са толкоз огромни, че е нужен през целия ден, с цел да бъдат прегледани.

 Музеят на история на изкуството

Музеят на история на изкуството

Съвсем покрай тях се намира дворецът Хофбург, който е бил резиденцията на династията Хабсбург в продължение на шест века. Там е Националната библиотека, Етнографският музей, както и богатата имперска съкровищница. Има и цялостен музей в комплекса, отдаден на императрица Елизабет Баварска, по-известна като Сиси. Там са изложени многочислени нейни тоалети и бижута.

Не е за изпускане и музеят " Арбертина ", който се намира на няколко минути пешком от Хофбург. В тогавашната резиденция на ерцхерцог Албрехт през днешния ден може да бъде забелязана богата сбирка от графики, като измежду творбите има такива на Рубенс, Рембранд, Дюрер, Рафаел, Микеланджело и Климт.

 Музеят на история на изкуството вътре

Музеят на история на изкуството вътре

За тези, които не се впечатляват толкоз от изкуство, добър избор би бил - с изключение на към този момент упоменатият природо-научен музей, и Къщата на пеперудите, която е напълно покрай " Албертина ". Друг вид е Музеят на техниката. Почитателите на модерното изкуство пък могат да намерят нещо за себе си в арт квартала Museum Quartier.

Разбира се, защото Виена е считана за международната столица на музиката, едно от най-популярните места там е и Домът на музиката. Освен него могат да бъдат посетени и домовете на едни от най-големите композитори в историята - Хайдн и Моцарт.

Романтиката на зимните пързалки

Опция за една сантиментална зимна вечер във Виена са ледените пързалки пред кметството. Те са отворени до март и работят от 10 сутринта до 22 ч. вечерта. Билетът за един възрастен е 7.50 евро плюс още толкоз за кънки. Удоволствието да караш тъкмо пред красиво осветената готическа постройка, от която те следят десетки дребни скулптури, си заслужава тази цена.

Обиколка на топло за 2.20 вместо за 25 евро

През зимата доста гости биха избрали да прегледат забележителностите на града от туристическите рейсове вместо да се разхождат по улиците на минусови температури. Билетите за тях обаче са към 25 евро и тази цена не е по джоба на всеки.

 Националната опера, погледната от музея

Националната опера, погледната от музея "Албертина "

Затова пък има трамвайна линия, която минава през емблематични за Виена здания, като операта, националния спектакъл, Народното събрание и кметството. А билетът за градския превоз излиза повече от 10 пъти по-евтино - 2.20 евро. Добра алтернатива са и картите за 24, 48 или 72 часа, с които може да се пътува безкрайно против цени от надлежно 8, 14.10 и 17.10 евро.

Катедралите като галерии

Катедралите, от своя страна, могат да бъдат обсъждани също толкоз дълго време, колкото една приблизително огромна изложба с богатите си стъклописи, украси и внушителни олтари. Емблемата на Виена е готическата " Св. Стефан ", която и да не сте чували, няма по какъв начин да пропуснете, до момента в който се разхождате в центъра. Тя е издигната през XVI век, като високите й кули и мозайката по покрива й се виждат от километри.

 Катедралата Св. Стефан

Катедралата Св. Стефан

Почти също толкоз известна е и катедралата " Св. Карл ", намираща се на едноименния площад. Това е може би една от най-красивите барокови здания в тази част на Европа, като дарението за построяването й е направено от император Карл VI. Украсата на катедралата е впечатляваща, само че достъпът до нея не е свободен. За нея има вход, който е в размер на 2.50 евро.

Също по този начин обилна е и Доминиканската черква, чийто олтар свети напълно в златно. Не са за пропускане и католическата черква " Св. Михаил ", църквата на Ордена на капуцините " Св. Богородица на ангелите ", както и храмът на минорите " Св. Богородица Снежна ".

На лов за скулптури (само за най-смелите)

За мен Виена може би ще остане градът на милионите скулптури. В центъра на австрийската столица могат да се видят разнообразни такива " кацнали " на покрива на някоя постройка или разиграващи подиуми по фасадата на друга.

 Статуя пред Музея на история на изкуството

Статуя пред Музея на история на изкуството

Най-често се срещат герои от гръцката митология, като самата Атина, позлатена от главата до петите, " пази " Народното събрание, да вземем за пример. Бюстове на Шилер, Шекспир и Лесинг, както и на доста от най-известните имена в драматургията, могат да бъдат видени върху фасадата на националния спектакъл.

 Статуя на покрива на Хофбург

Статуя на покрива на Хофбург

Ловът на скулптури несъмнено е предизвикателство за най-смелите, тъй като изисква търпеливо циркулиране с часове в опит да откриеш най-впечатляващите от тях. Но несъмнено този, който реши да се захване с него, ще остане удовлетворен.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР