Минната индустрия има стратегическо значение за икономиката на страната. Тя

...
Минната индустрия има стратегическо значение за икономиката на страната. Тя
Коментари Харесай

Приходите от концесии в минната индустрия с ръст от 70 млн. лв.

Минната промишленост има стратегическо значение за стопанската система на страната. Тя е значим фактор за икономическа непоклатимост и енергийна самостоятелност. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на Европейския минен бизнес конгрес, чието пето издание се организира в София като част от програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Събитието дава платформа на най-високо ниво за дискутиране на настоящи въпроси пред минерално-суровинния бранш.

Пред участниците във форума енергийният министър акцентира основната роля на бранша като база за развиването на всяка промишленост: добивът на потребни изкопаеми, изчислен на глава от популацията, отбелязва резистентен растеж през последното десетилетие; продуктивността на труда е близо 2.5 пъти по-висока от междинната за индустриалния сектор; междинната годишна работна заплата е една от най-високите в България. Приходите от концесии също означават растеж – от към 70 млн. лева преди няколко години до близо 100 млн. лева през 2017 година По думите на министър Петкова тези цифри са доказателство, че секторът се развива устойчиво и стабилно.

Министър Петкова напомни приемането през 2015 година на обновената минна тактика, с помощта на което през днешния ден секторът разполага с ясна визия за своето развиване до 2030 година

Промените в Наказателния кодекс, инициирани от Министерството на енергетиката, които инкриминират противозаконния рандеман на подземни благосъстояния, също спомагат за по-добри условия за напредък на компаниите, които работят на ярко, акцентира енергийният министър.

Тя срещна участниците във форума и с напъните на екипа на Министерството на енергетиката за отбрана на огромните горивни съоръжения по отношение на гласуваните на европейско ниво промени в документа за най-хубави налични техники. За нас в Министерството на енергетиката това е идея, тъй като визира работата на топлоелектрическите централи, които обезпечават към 40% от силата в страната, а оттова – и работата на сериозна част от българския въгледобив, добави министър Петкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР