Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация,

...
Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация,
Коментари Харесай

Цвета Маркова: Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация

Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация, без да са минали през процедура по изследване. Това изясни пред БНР Цвета Маркова, някогашен ръководител на Държавната комисия за сигурността на информацията, представена от Фрог нюз.

Тя е безапелационна, че ”би трябвало отнемането на право да бъде обявено на лицето”

" Отнемането на допуск до класифицирана информация е самостоятелен административен акт, който не съдържа претекстове. Не очаквайте някой да ви заяви аргументите за това ", сподели тя, като посочи, че единствено се показва правно съображение за това, само че не и в действителност условия.

Тя напомни, че ДКСИ е удостоверила през вчерашния ден (27 май) издаването на позволение на допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков и неговото лишаване, както и обстоятелството, че той не е обжалвал отнемането.

" Ако ДАНС нямат писмени доказателства по отношение на връчването или връчването при отвод, тогава излиза, че срокът за обжалване на този акт не е почнал да тече. Ако занапред той ще се връчва на министър Бойко Рашков, би следвало той да има административно право да го оспори пред Върховен административен съд. Ако това е по този начин ".

Цвета Маркова разгласи, че информацията за издаване или лишаване на позволение до класифицирана информация е обществена и не съставлява класифицирана информация.

" След като е изминал мандатът на Бойко Рашков като началник на бюрото за надзор на СРС, е следвало не да му бъде отнето разрешението, а да му бъде прекъснато действието на разрешението за достъп до класифицирана информация. Разликата сред двете е в санкционния режим. Отнемането настава тогава, когато са зародили някакви нови условия, застрашаващи сигурността на лицето и респективно на националната сигурност. Прекратяването е техническо деяние, когато едно лице прекрати заемането на една служба ", обясни тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР