Министрите по миграцията на Европейския съюз ще обсъдят визовите ограничения

...
Министрите по миграцията на Европейския съюз ще обсъдят визовите ограничения
Коментари Харесай

ЕС обмисля мерки за миграционния натиск

Министрите по миграцията на Европейския съюз ще обсъдят визовите ограничавания и по-добрата съгласуваност вътре в блока, с цел да могат да депортират повече хора без право на леговище в Европа назад в родните им страни, в това число в Ирак, оповестява " Ройтерс ".

Три години откакто 27-членният Европейски Съюз се съгласи да ограничи визите за страни, за които се счита, че не спомагат за приемането на своите жители назад, единствено Гамбия беше публично осъдена.

Европейската комисия предложи сходни стъпки във връзка с Ирак, Сенегал и Бангладеш, въпреки че двама чиновници от Европейски Съюз показаха, че съдействието с Дака при връщането на хора от този момент се е подобрило.

Все пак общият % в Европейски Съюз на дейно депортиране е бил 21% през 2021 година, както излиза наяве от последните данни на Евростат.

Това е ниво, което страните членки считат за неприемливо ниско, заяви един от чиновниците на Европейски Съюз.

Имиграцията е политически сензитивна тематика в Съюза, където страните членки биха предпочели да обсъдят увеличение на депортациите, както и понижаване на незаконната имиграция преди всичко, в сравнение с да възобновят разногласията си по отношение на това по какъв начин да си поделят задачата да се грижат за тези, които доближават до Европа и получават право да останат.

" Създаването на ефикасна и обща система на Европейски Съюз за депортиране е основополагащо за добре функциониращи и надеждни системи за миграция и леговище ", отбелязва се в мнение на Европейска комисия до министрите.

По данни на ООН през 2022 година към 160 000 души са прекосили Средиземно море - главният път към Европа за бягащите от войни и беднотия в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия. Освен това близо 8 милиона украински бежанци бяха регистрирани в страни от Стария континент.

Министрите се срещат две седмици преди водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз да се съберат в Брюксел, с цел да обсъдят миграцията, като упованията са те също да призоват за повече депортации.

" Необходими са бързи дейности, с цел да се подсигурява дейно връщане от Европейския съюз в страните на генезис, като се употребяват като лост всички съответни политики на Европейски Съюз ", гласи план на взаимното им изказване, забелязано от " Ройтерс ".

Вътре в Европейски Съюз обаче няма задоволително запаси и съгласуваност, с цел да се подсигурява, че всяко лице без право на престой е дейно върнато или депортирано, съгласно Комисията.

Недостатъчното съдействие на страните на генезис е в допълнение предизвикателство, прибавя се в позицията.

Натискът от ръководителите на миграционните служби да санкционират някои трети страни с визови ограничавания в предишното беше против външните министри и министрите на развиването на Европейски Съюз или се провали заради спорен дневен ред на разнообразни страни от Европейски Съюз.

Следователно досега няма задоволително болшинство измежду страните от Европейски Съюз, с цел да бъде осъдена друга страна с изключение на Гамбия, където хората към този момент не могат да получават многократни визи за влизане в блока и са изправени пред по-дълго очакване.

Докато накои страни от Европейски Съюз, като Австрия и Унгария, остро стачкуват против противозаконна имиграция - най-вече на мюсюлмани - от Близкия изток и Северна Африка, Германия е измежду страните, които се стремят да отворят пазара на труда си за по този начин нужните служащи отвън блока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР