Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС обсъждат

...
Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС обсъждат
Коментари Харесай

Съветът по вътрешни работи обсъжда напредъка на България и Румъния за Шенген

Министрите на вътрешните работи и на правораздаването на Европейски Съюз разискват във втория ден от съвещанието си в Брюксел основната тематика за положението и разширението на Шенгенската зона за свободно придвижване. Темата е от основно значение за България и Румъния, които чакат към този момент от няколко години да се причислят към безвизовото пространство, само че са блокирани от Нидерландия и Австрия.

Първо Европейска комисия ще показа разбор за настоящото положение на зоната – така наречен Барометър, който мери до каква степен границите са ефикасни при защита.

След това министрите ще обсъдят решение на Европейския съвет по отношение на цялостното използване на наредбите на достиженията на правото на Шенген в България и Румъния. Двете прилежащи страни са изпълнили техническите условия за присъединение, а наскоро задача с представители на Нидерландия още веднъж установи, че всичко по границите ни е приведено в сходство с наредбите за действие на Шенгенското пространство.

След изборите в Нидерландия е малко евентуално страната да отстъпи от възраженията си по отношение на България, защото най-вече гласове и опция да сформира държавно управление има крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс.

Румъния пък счита, че позицията на Австрия срещу нейното участие се е трансформирала и тя към този момент е склонна на градивни диалози и вероятно на безмълвна поддръжка.

Вот обаче по този въпрос няма да има. Съществуват отзиви, че в случай че се реализира единодушие, тематиката за Шенген може да бъде вкарана като точка в дневния ред на ексклузивен Европейски съвет до края на тази година или при започване на идната.

И Австрия, и Нидерландия, не са склонни да одобряват разширение на Шенгенското пространство, най-много по политически съображения – ръководещите в тези страни политици са дали обещание твърди ограничения против противозаконните мигранти и не желаят да правят отстъпка без твърди гаранции от Европейска комисия и страните-кандидатки.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР