Министрите на външните работи на Индия и Китай обсъдиха изтеглянето

...
Министрите на външните работи на Индия и Китай обсъдиха изтеглянето
Коментари Харесай

Индия и Китай откриват гореща линия за намаляване на напрежението по границата

Министрите на външните работи на Индия и Китай разискаха изтеглянето на бойци от региони по противоречивата им граница и реализираха съглашение за разкриване на гореща телефонна линия за поддържане на контакт, осведоми ДПА.

Индийският министър Субрахманям Джаишанкар и китайският топ посланик Уан И показаха задоволството си от изтеглянето на бойци и бойна техника от противоречивата граница и се съгласиха да продължи изтеглянето от други противоречиви региони по общата им граница.
 Индия и Китай договориха координирано евакуиране от Ладак
Индия и Китай договориха координирано евакуиране от Ладак

Двете страни се връщат към статуквото от преди спора през юни

Индия и Китай влязоха във боен конфликт в източния район Ладак през предходната година. Стълкновенията породиха по няколко точки на Линията на автентичен надзор - неофициална противоречива граница. През юни 2020 година породи най-големият спор сред двете страни от 45 година Последва огромно скупчване на бойци и артилерия и няколко по-малки стълкновения. Според Ню Делхи - най-кръвопролитната сред двата съседа от 45 година, а

След няколко кръга договаряния на военно и дипломатическо равнище при започване на февруари бе реализирано съглашение за последователно евакуиране на бойците от противоречивите региони.

По време на 75-минутния телефонен диалог Джаишанкар и Уан показаха удовлетворението си от сполучливото довеждане докрай на първата фаза по евакуиране на бойците.

Индийският посланик подчертал, че е значимо да продължи това евакуиране по всички противоречиви точки в района.
 Индия и Китай изтеглят тежкото въоръжение от Ладак
Индия и Китай изтеглят тежкото въоръжение от Ладак

Голяма стъпка към прекъсване на продължаващото седеммесечно военно напрежение

Уан от своя страна се е съгласил, че двете страни би трябвало да положат старания за затвърждаване на постигнатите резултати , които съгласно него доста са понижили напрежението.

Джаишанкар счита, че развиването по Линията на автентичен надзор съществено е засегнало двустранните връзки през последната година и възобновяване на мира по границата е належащо за реализиране на прогрес в връзките.
 Индия и Китай изтеглят бойците от противоречив граничен регион
Индия и Китай изтеглят бойците от противоречив граничен регион

Източникът разясни, че изтеглянето е вследствие на съглашение

Китайският външен министър е подчертал, че Китай и Индия са огромни разрастващи се стопански системи в сериозна фаза на развиване, които взаимно би трябвало да се поддържат.

" Влошаването на двустранните връзки значи ненужни търкания и загуби от двете страни ", посочи Уан по време на диалога. По думите му двете страни би трябвало да управляват граничните проблеми, с цел да не попаднат двустранните връзки в отрицателен цикъл.

По-рано този месец стана ясно, че . Споразумението е реализирано на деветия кръг договаряния на високо ниво сред двете армии . Разговорите започнаха от конфликта през юни.

Според специалисти съглашението е положително начало на желателния развой по евакуиране.
 Индия и Китай се схванаха да прекратят пограничния боен спор
Индия и Китай се схванаха да прекратят пограничния боен спор

" Налице е съвместен консенсус за отдръпване на войските "

Договореностите също дават отговор на настояванията на Ню Делхи да се възвърне статуквото.

Индия и Китай споделят 3500-километрова граница. Има и други противоречиви точки по границата с изключение на Ладак, в това число Аксай Чин, стратегически кулоар, който свързва Тибет със Западен Китай до долината Галван, и Наку Ла, който свързва Сиким с Тибетския район в Китай.

Индия и Китай влязоха във война поради противоречива граница през 1962 година
 Военни на Индия и Китай договарят, нарастват апелите за протест на китайски артикули
Военни на Индия и Китай договарят, нарастват апелите за протест на китайски артикули

В Индия упорстват за боен и стопански контраудар против Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР