Срещата на Г-20 за околната среда приключва без споразумение относно климатичната криза

...
Министрите на околната среда от държавите от Г-20 не успяха
Коментари Харесай

Министрите на околната среда от държавите от Г-20 не успяха да постигнат съгласие относно начините за ограничаване на емисиите и други важни мерки за справяне с глобалната климатична криза преди конференцията на ООН за изменението на климата в края на годината.

Комисарят по околната среда на Европейския съюз разкритикува в петък резултата от срещата на най-големите икономики в света в индийския град Ченай. Той каза, че това показва, че страните от Г-20, които представляват до 80 процента от глобалните емисии на парникови газове, са „никъде“ по ангажиментите си за справяне с изменението на климата.

„Бяхме помолени да направим смели избори, да демонстрираме смелост, ангажираност и лидерство, но ние колективно не успяхме да постигнем това“, каза Виргиниус Синкевичус ден след като шефът на ООН Антонио Гутериш каза юли е най-горещият месец на планетата досега .

Огромна гореща вълна обхвана северното полукълбо с рекордно високи температури, причинявайки смъртоносни горски пожари в Гърция, Италия и Алжир.

Синкевичус добави, че някои делегации дори са се опитали да се оттеглят от предишни обещания за климата.

„Не можем да бъдем водени от най-малкия общ знаменател или от тесни национални интереси. Не можем да позволим темпото на промяната да се определя от най-бавните в стаята“, каза той на своите колеги министри.

Не беше възможен пробив по няколко ключови точки, включително постигането на консенсус за драстично увеличаване на използването на възобновяема енергия.

„Много критичен период“

Неуспехът да се постигне споразумение идва само седмица след като Г-20, блок, съставен от 19 държави и ЕС, изрази несъгласие относно постепенното намаляване на изкопаемите горива.

Индийският министър на околната среда Бхупендра Ядав каза, че неговата страна, която сега е ротационен председател на Г-20, скоро ще издаде изявление за резултатите вместо съвместно комюнике, което се публикува, когато има единодушно съгласие между страните членки по всички въпроси.

Френският министър на екологичния преход Кристоф Бешу каза пред агенция Франс Прес след срещата, че е „много разочарован“ от резултата.

„Рекордни температури, катастрофи, гигантски пожари и ние не сме в състояние да постигнем споразумение относно пика [на] емисиите до 2025 г.“, каза той.


Бечу добави, че дискусиите с Китай, Саудитска Арабия и Русия са били „сложни“.

Питър Нюман, член на Междуправителствения панел на ООН по изменението на климата, каза пред Al Jazeera, че ефектите от глобалното затопляне вече са пред очите на всички.

„Изправени сме пред смъртта и виждаме, че изменението на климата не е идея само на науката. Истинско е и боли“, каза Нюман.

Той добави, че сегашното време е „много критичен период“ за човечеството, което е изправено пред перспективата „да се пече във фурна“.

Катрин Гампер, специалист по адаптиране към изменението на климата в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза, че отговорът на извънредната климатична ситуация това лято е доказателство за факта, че дори развитите страни не са готови да се изправят пред последиците от климатична криза.

„За съжаление страните от ОИСР не са готови; в противен случай нямаше да ги видим да се мъчат да гасят пожари и да извеждат туристите от местата, които са обект на горски пожари“, каза Гампер пред Al Jazeera.

Законодателство като планове за горещи вълни беше въведено в цяла Европа след около 65 000 смъртни случая, свързани с климата миналата година, но това беше направено в отговор на извънредна ситуация, а не за предотвратяване на такава, каза Гампер.

Гърция беше особено засегната от горещи вълни и горски пожари тази година. Хиляди хора бяха евакуирани от островите Родос и Корфу, след като премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че средиземноморската нация е „във война“.

Гампер каза, че последиците от тези горски пожари ще бъдат особено усетени от гръцката туристическа индустрия и ще имат дълготрайни последици върху околната среда.

„Въздействието върху околната среда е огромно и колкото по-чести са тези инциденти, толкова по-малко време има природата да се възстанови“, каза тя.

„Това означава, че [почвата] ще абсорбира по-малко вода, например, което означава, че ще видим нарастване на замърсяването на подпочвените води. Всички те са взаимосвързани рискове.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР