Министрите на финансите на Европейския съюз обсъдиха днес в Прага

...
Министрите на финансите на Европейския съюз обсъдиха днес в Прага
Коментари Харесай

Финансовите министри на ЕС обсъдиха идеи за бъдещи бюджетни правила

Министрите на финансите на Европейския съюз разискаха през днешния ден в Прага разнообразни подходи за реформиране на общите бюджетни правила на блока, съобщи ДПА.

Действието на нормално строгите правила на Европейски Съюз за дълга и недостига значително беше прекратено, откакто пандемията от КОВИД-19 накара даже спестовни страни като Германия да поемат огромни количества обществен дълг, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Правилата би трябвало да са ясни и да могат да бъдат прилагани. Това значи, че те би трябвало да бъдат реалистични ", съобщи чешкият министър на финансите Збинек Станюра, който председателстваше диалозите, като добави, че позициите на страните от Европейски Съюз към момента се разграничават. Европейски Съюз възнамерява да възобнови изпълняването на бюджетната дисциплинираност от 2024 година, само че войната в Украйна, променените геополитически и стопански вероятности, както и огромните вложения, нужни за битка с климатичните промени, повдигат въпроса по какъв начин би трябвало да наподобяват бъдещите правила, отбелязва ДПА.

Комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони съобщи по-рано тази седмица, че би могло столиците на Европейски Съюз да изготвят средносрочни фискални проекти, които биха разрешили по-голяма еластичност във връзка с това какъв брой бързо да се доближи стабилно равнище на дълга, като се вземат поради нужните вложения.

Берлин би бил подготвен да допусне известна независимост на деяние в кратковременен проект, в случай че общественият дълг бъде надеждно понижен в дълготраен проект, съобщи в Прага немският министър на финансите Кристиан Линднер. Линднер и преди е казвал, че желае да се придържа към спрените от деяние в този момент дълготрайни правила на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз, които задължават страните членки да не поемат дълг на стойност повече от 60% от икономическото си произвеждане и лимитират бюджетния недостиг до 3% от брутния вътрешен артикул.

Очаква се през идващия месец Европейската комисия да показа своето предложение за законодателна промяна, което ще бъде основата за разискване сред финансовите министри на Европейски Съюз за реализиране на единодушие по общи бъдещи правила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР