Министри от ЕС са оптимисти, че блокът официално ще започне

...
Министри от ЕС са оптимисти, че блокът официално ще започне
Коментари Харесай

Министри от ЕС са оптимисти за преговорите по Брекзит

Министри от Европейски Съюз са оптимисти, че блокът публично ще стартира идната фаза от договарянията с Лондон за Брекзит на срещата на върха по-късно тази седмица, въпреки че договарянията за търговията може би няма да тръгнат незабавно, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

"Аз съм убеден, че ще успеем да стигнем до миг, когато водачите на Европейски Съюз ще могат да вземат решение за прекосяване към втората фаза на договарянията ", сподели естонският външен министър Свен Миксер през днешния ден преди началото на срещата на министрите по европейските въпроси, която би трябвало да приготви идната среща на върха на Европейски Съюз.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот също съобщи, че е "достатъчно оптимист ", че водачите на Европейски Съюз ще одобрят постигнатия прогрес, само че допусна, че комерсиалните договаряния може и да не стартират преди идната среща на върха през март.

Той обаче предизвести Англия, че е нужен "реален прогрес ", като прикани държавното управление в Лондон да бъде поредно в посланията си към английските гласоподаватели и към сътрудниците от Европейски Съюз.

През уикенда английският министър за Брекзит Дейвид Дейвис като че ли даде заден ход по отношение на съглашението за изискванията на Брекзит, реализирано в петък сред премиерката Тереза Мей и висшите представители на Европейски Съюз в Брюксел. Дейвис разказа съглашението като "декларация за планове " и "необвързващо юридически ".

"Аз съм леко сюрпризиран, че очевидно връзката тук, в Брюксел, е малко по-различна от тази в Лондон ", сподели Рот.

Ги Верхофстат, представителят на Европейския парламент за Брекзит дефинира изказването на Дейвис като "неприемливо " и "действително подкопаващо доверието, което е належащо при такива договаряния ". По думите му това е предиздвикало Европарламентът да втвърди текста на резолюция, която следва да бъде призната на следващия ден, и да съобщи, че е "абсолютно належащо " Англия да съблюдава уговорките си и да ги трансформира в юридически обвързващ текст допустимо най-скоро.

Окончателното съглашение за Брекзит предстои на утвърждение от Европарламента, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР