Министерството на земеделието подготвя екшън план за превенцияна Африканската чума

...
Министерството на земеделието подготвя екшън план за превенцияна Африканската чума
Коментари Харесай

Въвеждат екшън план за превенция срещу Африканската чума по свинете

Министерството на земеделието приготвя екшън проект за предварителна защита на Африканската чума по свинете, откакто в румънския окръг Тулча бяха открити 4 огнища на заразната болест. За да се ограничи разпространяването на заболяването е засилен контролът по границата. А на ловците ще бъде позволено да понижат популацията на диви прасета с 30 %, за ограничение на болестта.

Русе

30% от българското свинепроизводството е в русенска област. В района се отглеждат над 100 хиляди свине. А производителите са обезпокоени, че болестта няма да подмине страната ни, защото от месец е позволена търговията на прасета на територията на България и Румъния.
доктор Георги Дяков – шеф на Областна организация по сигурност на храните – Русе
„ Заболяването Африканска чума по свинете към този момент е на територията на Румъния, окръг Тулча. Областите Силистра, Добрич и Русе, където има мощно развито свиневъдство, граничещи с този окръг, и рискът става евентуален и огромен. Летен сезон сме. Усилено е придвижването на рейсове с туристи главно по тоя маршрут към република Турция и към България. Също има и приток на работна ръка от Украйна и от Молдова и това усилва от разпространяването на болестта. “
Въпреки че съгласно експертите на този стадий страната ни не е наранена от заразната болест, контролът по границата е затегнат, а ветеринари ревизират свинефермите и птицефермите. Предприети са и още ограничения .
доктор Николай Ненов – шеф отдел „ Опазване на животните ” към Областната дирекция по сигурност на храните - Русе
„ Мерките за биосигурност във връзка с надзор на влизане на лица, МПС, оградите на обектите, с което да се избегне навлизането на скитащи кучета и диви животни. В момента е засилена дезинфекцията по превоз на коли, които транспортират животни. Повишава се дезинфекционната техника в самите свинекомплекси и се завишава концентрацията на разтворите. “
Според експерти, болестта не е рисково за хората, само че в случай че бъдат открити огнища на африканска чума у нас, икономическите загуби ще са съществени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР