Министерството на земеделието и храните информира, че след Регионалната инспекция

...
Министерството на земеделието и храните информира, че след Регионалната инспекция
Коментари Харесай

МЗХ си изми ръцете за пилона на Рожен с местната власт

Министерството на земеделието и храните осведоми, че след Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, и то е направило инспекция за строителните действия в местността Рожен по плана " Изграждане на величествен стълб с височина 111 метра ".

От Министерство на земеделието и храните декларират, че основният проектант на община Смолян е издал позволение за градеж и за слагане на колосалния стълб. Според министерството контролът по построяването му е от компетенцията на общината и тя би следвало да удостовери, че планът дава отговор на условията за безопаснос т.

Министерството на земеделието и храните дава и повече информация за откритото при осъществената инспекция - планът на вложителя Фондация " Наследство в бъдещото " е частно капиталово желание, което ще се построява в терен частна благосъстоятелност в аграрен парцел в околност Рожен в землището на село село Соколовци. Теренът е осма категория земеделска земя с трайно прилагане, непрекъснато затревена повърхност - морава с повърхност 2316 кв. м. След общоприета процедура за смяна на предназначението на земята е издадено позволение за краткотрайно прилагане на 196 кв. м земеделска земя за неземеделски потребности от Областна дирекция " Земеделие " в Смолян. Собственик на парцела с идентификатор 67965.5.89 е Сдружение " Рожен - завещание в бъдещето ". То е предоставило на вложителя парцела с контракт, в който е показало експлицитното си единодушие за капиталовото предложение. Предоставена е скица за слагане на краткотраен обект по чл.56 от Закона за устройство на територията. Представено е мнение на 29.03.2023 година от Регионална инспекция за опазване на околната среда за координиране на обекта.

Припомняме, че строителството на пилона на Рожен стартира на 9 юни. Положена бе първа копка и стартира да се оформя изкопът от 1000 кубични метра за основите на внушителната структура. Проверка по случая беше осъществена от Регионалната ревизия по околната среда и водите след постъпил на 12 юни сигнал от " Сдружение за дива природа Балкани " на 12 юни. Изводът на Екоинспекцията беше, че плана за пилона не предстои на наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и че теренът не попада в рамките на предпазени територии.

Междувременно от уеб страницата на плана пък изчезна информацията за донорите за осъществяването на самодейността, измежду които са държавни предприятия и сдружения като БДЖ, ББР, Булатса (РВД) и Пристанище-Бургас, както и общините Девин и Златоград. Сред медийните сътрудници на плана са трите публични медии - Българска телеграфна агенция, БНР и Българска национална телевизия.

Според екоактивиста Тома Белев по документи пилонът на Рожен се води преместваем обект, а в действителност не е подобен. Срещу построяването на пилона към този момент има и петиция с над 1000 подписа. Той беше нападнат и от " Зелено придвижване " , като Владислав Панев и Илина Мутафчиева насочиха редица въпроси за законността на плана към министрите на земеделието и храните Кирил Вътев и на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков.
 Екоинспекцията не следи поляната, където копаят за пилона Рожен
Екоинспекцията не следи поляната, където копаят за пилона Рожен

Срещу построяването на пилона към този момент има и петиция с над 1000 подписа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР