Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъждаме възможност за

...
Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъждаме възможност за
Коментари Харесай

Ще спасяват болниците чрез създаване на фонд или целева субсидия

Министерството на здравеопазването, дружно с финансовия министър, обсъждаме опция за основаване на фонд или целева дотация за подкрепяне на лечебните заведения, които имат финансови усложнения. Това сподели в Пловдив министърът на опазването на здравето Николай Петров.

"Това може да стане посредством обезпечаване на заеми против дребна рента или без рента, с които средства лечебните заведения да могат да предоговорят някои от отговорностите си. Това би трябвало да стане законово и без да основава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения по отношение на други. Заплатите в лечебните заведения и задълженията са си проблем на самото комерсиално сдружение и здравното министерство няма законово право да отдели запас за която и да е болница. Към момента общо задълженията на лечебните заведения /държавни и общински/ в страната е малко над половин милиард лв., изясни Николай Петров, представен от Българска телеграфна агенция.

Като най-затруднени той уточни лечебните заведения в Ловеч, където по думите му продължава избавителната акция, Враца, Видин, доста зле съгласно него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали усложнения.

По отношение на неосигурените жители добави, че с изключение на незабавната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничаната помощ, за което със обществения министър имат концепция да се обезпечи запас посредством специфичен фонд. Движим се за средства в границите на 2-3 милиона годишно, което е на база на плановете за минали такива пациенти, изясни той като добави, че става въпрос за неосигурени, само че потвърдено небогати пациенти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР