Министерството на здравеопазването ще замрази разкриването на нови дейности, отделения

...
Министерството на здравеопазването ще замрази разкриването на нови дейности, отделения
Коментари Харесай

Мораториум върху новите болници

Министерството на опазването на здравето ще замрази разкриването на нови действия, отделения и лечебни заведения, до момента в който не направи нова здравна карта. С промени в Закона за лечебните заведения се връщат държавните акредитации на лечебните заведения, които са с корупционен капацитет. Въвеждат се и специфични условия за по-лесно уволняване на ръководещите екипи на държавните лечебни заведения...и ще забрани появяването на ето такива лечебни заведения. Фотограф: Надежда Чипева
В България работят 319 лечебни заведения с общо 52 462 кревати, настрана от това тя заплаща за болнично лекуване на общо 376 лечебни заведения, сред които и медицински центрове. От 2019 година до момента Министерският съвет е одобрил отварянето на шест нови лечебни заведения, а здравните министри от този момент са разрешили нови медицински действия в 130 съществуващи лечебни заведения, в това число и отварянето на техни структури на адрес в различен град. През този интервал нито една болница не е затворила порти, хоспитализациите твърдо са над 2.2 млн., а за болнично лекуване здравната каса заплаща половината от средствата в бюджета си, които тази година ще бъдат към 3.5 милиарда лева В същото време по отношение на 2018 година популацията на страната е намаляло с повече от 9%, което съставлява над 600 хиляди души.

Причината за множеството лечебни заведения е елементарна - всяка година има избори и никой кандидат-кмет не желае да обещае, че ще закрие локалната общинска болница, тъй като не лекува качествено инсулт, да вземем за пример, няма задоволително лекари и сестри, строена е и наподобява като отпреди един век. Здравното министерство е притежател на 64 лечебни заведения и санаториуми и нито една от тях не е затворена, без значение от финансовите й резултати, отношението към пациентите и качеството на услугата, тъй като те се водят " стратегически ".

Уравнението по какъв начин с толкоз пари да се устоят през здравната каса голямо количество лечебни заведения намира най-простото решение - опазване на всички досегашни структури, без значение по какъв начин работят и наподобяват, и мораториум за всичко ново, до момента в който не се приготви здравна карта за това от какъв брой болнични кревати има потребност всяка област. Това е предлагането на Министерството на здравеопазването за смяна в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), който беше оповестен за публично разискване през предходната седмица.
Реклама
Освен мораториума, министерството предлага решение и на още въпроси в бранша, които срещат спорни отзиви в бранша - то предлага министърът да може по-лесно да уволнява шефове на държавни лечебни заведения, преструктуриране на медицинския контрол и връщането на акредитациите от страната на лечебни заведения, които желаят да образоват студенти и специализанти. Най-общо казано - половинчати стъпки, които не вземат решение въпроса с отсяването на многото лечебни заведения по ясни критерии, нито с неприятното ръководство на държавните клиники.
Без нови лечебни заведения
Според претекстове на проектозакона досегашните процедури за разкриване на нови отделения и лечебни заведения ще продължат да се движат, само че се планува краткотраен мораториум за разкриване на нови отделения, клиники и лечебни заведения до май 2024 година, когато Министерският съвет по предложение на министъра на опазването на здравето ще утвърди обновена Национална здравна карта за нужните лекари, лечебни заведения и кревати по области.

Ако приемем, че здравната карта в действителност ще бъде подготвена за толкоз невероятно къс интервал, предлагането на министерството не взема решение няколко уравнения.

Според доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето и някогашен здравен министър, живият организъм е най-хубавата система на организация, резултат на милиони години еволюция, при която част от клетките умират всекидневно и се заменят с други, и това поддържа организма жив и резистентен на външни въздействия.
Реклама
" Същите правила са годни и за която и да е социална система. В случая с лечебните заведения, саморегулацията значи активността им да зависи най-много от търсенето на пациентите. Добрата бизнес среда изисква бързи процедури за регистрации и позволения. Мораториумът върху нови действия и разкриването на нови лечебни заведения е в полза на към този момент записаните лечебни заведения, тъй като лимитира броя на съперниците им, само че не е в полза на пациентите, които печелят от мощната конкуренция ", счита доктор Кацаров.

Според него няма нищо по-здравословно за пазара на медицински услуги от това тези, които не се оправят добре да банкрутират, а на тяхно място да се появяват нови.

" Дори и да не се разкриват нови лечебни заведения, което е непазарно, те и в този момент са доста, а огромна част от тях не оферират качествена услуга. Имаме големи количества лечебни заведения, без резултат за здравето на нацията. Незакриването на лечебни заведения е остарял проблем, тъй като политиците не желаят да влизат в спор с локалните общности ", разяснява Петя Георгиева, икономист в Института за пазарна стопанска система. Според нея в проектозакона би трябвало да има по-радикални промени - като да вземем за пример консолидация на лечебни заведения.

" Категорично мораториумът е нещо, което е срещу развиването на опазването на здравето и не следва да тегне върху бранша. Той така и така е може би най-регулирания у нас, което е сигурна спънка за вложения. Мораториумите са специфична мярка, която би трябвало да бъде употребена в изключителни случаи - рецесии, военни дейности. Безспорно е желанието на всички опазването на здравето да се развива и то интензивно, по най-хубавия за пациентите метод. Вероятно е доста хора да кажат, че оповестяването на мораториум е изтощение. Ние допускаме, че аргументите за тази мярка се крият в желанието на Министерство на здравеопазването да има глътка въздух до оповестяване на предстоящата от тях промяна в бранша. Но в никакъв случай административните спънки не могат да бъдат нещо позитивно. В обикновено време би трябвало да имаме правила и условия, с цел да действаме, само че не и забрани ", счита юрист Свилена Димитрова, ръководител на Българската болнична асоциация. Според нея неналичието на опция за развиване на всички нови действия в цялата страна, в случай че е по-дългосрочно, може да докара до сериозна рецесия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР