Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка

...
Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка
Коментари Харесай

Разследват дали бивш здравен зам.-министър е оказвал натиск на бившия управител на Бул Био

Министерството на опазването на здравето даде на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан напън от страна на някогашния зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева по отношение на някогашния шеф на " Бул Био-НЦЗПБ ".

Според някогашния шеф на държавното сдружение " Бул Био " през 2018 година, в качеството си на зам.-министър на опазването на здравето, Жени Начева е упражнила напън върху него да подписа контракт с съответна адвокатска адвокатска фирма за подпомагане по преустановяване на интернационален контракт на стойност 350 000 евро, макар че към този миг сдружението има подписан контракт с друго адвокатско сдружение, чиято стойност е 40 000 лева

Сигнал за оказания напън е подаден в КПКОНПИ, като ръководителят на комисията изиска от Министерство на здравеопазването оригинали на документите по случая, като последните му бяха предоставени.

Оригиналът на въпросния контракт и регистърът на договорите в " Бул Био-НЦЗПБ " обаче липсват, което значи, че никой в сдружението не е наясно дали в даден миг няма да се появят нови отговорности към въпросната компания.

Инспекторатът на Министерството на здравеопазването извърши инспекция и за метода на закупуване на персонални защитни средства, респиратори и хидроксихлорохин през м. март – април 2020 година

Констатирано беше, че същите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални условия, на база постъпили предложения, които не са заведени в Министерство на здравеопазването.

Не е провеждано координиране със съответните отраслови дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни мемоари до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на опазването на здравето ги е внасял в Министерски съвет, а като разследване налице са държавни решения. Доставките по договорите са осъществени месеци след написания период, само че неустойки няма.

Всички тези дейности на тогавашното управление на Министерство на здравеопазването, както и издаването на фактури и осъществяването на предплатени заплащания, са се случвали в границите на 1-2 дни. Докладът от тази инспекция е изпратен до Прокуратурата на Р България и Министерство на вътрешните работи с предложение да се направи инспекция дали има данни за осъществено закононарушение и дали са налице учредения за започване на наказателно гонене.

Отделно от това, информацията и документите по проблема са предоставени и на ГДБОП по искане на основната дирекция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР