Министерството на здравеопазването предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие

...
Министерството на здравеопазването предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие
Коментари Харесай

Вижте предложените от Кирил Ананиев два алтернативни модела за здравеопазването


Министерството на здравеопазването предлага два различни модела за бъдещо развиване на опазването на здравето, сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса в НДК, отдадена на бъдещето на опазването на здравето.

Едно от предложенията за бъдещата промяна в здравното министерство е НЗОК да финансира лекуване на пациентите до 700 лева, а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За задачата експертите оферират въвеждане на наложителна месечна здравна застраховка от 12 лв., която също ще се разпределя на обществен принцип като 8-процентната вноска.

"В тавана от 700 лв. пациентите също ще имат съучастничество. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще заплащат кеш или посредством в допълнение непринудено обезпечаване. Според нас това ще облекчи пациентите ", уточни министър Ананиев.

Другият вид, препоръчан от министър Кирил Ананиев, планува цялостна демонополизация на НЗОК. „ Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата “, сподели той.

По думите му демонополизацията на здравния фонд дава опция за състезание и конкурентност. „ Това е философия на смяна, която се назовава заместващо обезпечаване - не в един народен фонд, в който се обезпечават всички, а в заместващи - ти да избереш къде ", сподели Ананиев.

Нов вид надзор, конкуренция от страна на финансиращи органи – Здравната каса и здравните застрахователи, унищожаване на нерегламентираните заплащания и рационализация на българското опазване на здравето. Това са още главните предложенията за промени, които показа министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на конгрес в НДК. При откриването на форума той помоли концепциите му да не се одобряват като крайни и изрази очакване полемиката да продължи, до момента в който е належащо.

На форума има представители на лекарите, на пациентите и на фармацевтичната промишленост, Световната банка, работодатели и синдикати.

Използвани са материали на Агенция „ Фокус "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР