Министерството на здравеопазването на Испания сезира европейските органи и Световната

...
Министерството на здравеопазването на Испания сезира европейските органи и Световната
Коментари Харесай

Доц. д-р Мангъров: Десетина българи годишно се заразяват с листериоза

Министерството на здравеопазването на Испания сезира европейските органи и Световната здравна организация за зараза от листериоза в тяхната страна. Потвърдени са 150 случая на болестта, като най-вече са в Андалусия. От Европейската комисия взеха ограничения и ограничиха износа на артикули от Испания.

Какво съставлява листериозата? Как става заразяването? Каква е клиничната картина? Какви са най-належащите и ефикасни защитни ограничения? Потърсихме отговор на тези и още въпроси от доцент доктор Атанас Мангъров - експерт по инфекциозни заболявания, шеф на Първо детско поделение към Инфекциозната болница “Проф. Ив. Киров” в София.

- Доц. Мангъров, през последните седмици се заприказва за листериозата във връзка зараза, избухнала в Испания. Дори и Световната здравна организация се включи, с цел да се подхващат защитни ограничения в останалите страни. Каква е обстановката в България?

- Направих информация, която всеки може да извърши в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Данните там демонстрират, че от началото на 2019 година до момента има 8 случая на листериоза. За съпоставяне - за цялата 2018 година бяха регистрирани общо 8 случая на това заболяване.

Ако се връщаме обратно в годините, цифрите са почти 10 случая на година. Това го има всяка година и не става дума за епидемии, а за местни епидемиологични гърмежи. Например в Съединени американски щати съвсем всяка година записват такива епидемиологични гърмежи от листериоза.
Цялото изявление, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР