Министерството на вътрешните работи на Ирак въведе забрана за транзакции

...
Министерството на вътрешните работи на Ирак въведе забрана за транзакции
Коментари Харесай

Ирак забрани долара – иска да се присъедини към БРИКС

Министерството на вътрешните работи на Ирак вкара възбрана за транзакции с щатски долари в цялата страна.

Ирак е измежду 24-те страни, които демонстрират интерес към присъединение към алианса БРИКС и приемане на нова международна комерсиална валута . Неотдавна иракското държавно управление забрани потреблението на щатския $ за бизнес транзакции в опит да се оправи с непрекъснатия проблем с съмненията на обменните курсове на черния пазар.

Тази самодейност има за цел и да ускори потреблението на иракския динар на валутните пазари в страната. Министерството се стреми да понижи разликата сред формалния обменен курс, предоставян от държавното управление, и преобладаващия курс на черните пазари. Чрез понижаване на зависимостта от щатския $ Ирак има намерение да укрепи локалната си валута.

Според изказване на министерството

Министерството също по този начин акцентира, че неспазването на тази инструкция ще се смята за престъпно закононарушение, което предстои на правни последици. Законът има за цел да подведе под отговорност лицата, които се пробват да подкопаят иракския динар и стопанската система на страната.

Генерал Хюсеин Ал Тамими, началник на оперативната дирекция, разясни, че нарушителите ще бъдат застрашени от санкция в размер на един милион иракски динара. Повторните извършители ще бъдат подложени на по-тежки санкции, в това число удвоена санкция и присъда от една година затвор.

Ирак има намерение да се причисли към алианса БРИКС, защото се стреми да понижи зависимостта си от щатския $. Страната е подготвена да одобри новата валута за трансгранични транзакции. В същото време към 19 страни са изразили формален и всекидневен интерес към присъединение към алианса. Следващата среща на върха на БРИКС е планувана да се организира в Кейптаун, Южна Африка, през август 2023 година

Разширяването на БРИКС+ с спомагателни страни би подкопало още повече вероятностите на щатския $. Освен това, в случай че идната валута на БРИКС набере мощ, тя евентуално би могла да съставлява забележителна опасност за стабилността на щатския $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР