Министерството на въоръжените сили на Франция публикува списък на военната

...
Министерството на въоръжените сили на Франция публикува списък на военната
Коментари Харесай

Франция публикува списък на оръжията, доставени на Киев

Министерството на въоръжените сили на Франция разгласява лист на военната помощ, предоставена на Украйна през двете години на спор, в това число ракети с огромен обхват и противовъздушна защита. Данните са оповестени на уеб страницата на Министерството на защитата, съобщи ТАСС.

Таблицата с 50 пункта включва както защитно съоръжение, по този начин и информационно съоръжение и разнообразни оръжия и безпилотни апарати. Данните отразяват доставките към 31 декември 2023 година, т.е. преди подписването на двустранно съглашение за сигурност сред Париж и Киев.

Сред системите за противовъздушна защита, които Париж дефинира като предпочитани области на поддръжка за Киев, до края на 2023 година а доставени две установки Crotale NG, шест ПЗРК Mistral и една френско-италианска система за противовъздушна защита SAMP/T. За нито една от системите не се дават данни за натоварването с муниции. В този раздел е посочен и радар за противовъздушна защита CM200, само че евентуално става дума за радар Ground Master 200 (GM200), чието даване беше оповестено още през февруари 2023 година Сред оръжията въздух-земя са посочени единствено ракетите SCALP (аналог на английския Storm Shadow), като броят им не се разкрива.

Друга предпочитана област, в която френските управляващи взеха решение да поддържат Украйна в спора против Русия, е артилерията. До края на 2023 година Париж трансферира на украинските въоръжени сили 30 самоходни артилерийски установки „ Цезар “, шест снети от въоръжение гаубици TRF1, четири реактивни системи за залпов огън и 10 120-мм минохвъргачки. Към гаубиците са доставени и 30 хиляди снаряда. Сред противотанковите системи са 1002 гранатомета АТ4 и три противотанкови системи " Милан ".

До края на 2023 година Франция е доставила 38 леки колесни танка AMX10 RC и 250 бронирани транспортни машини с оръжие или в настройка на кола за спешна помощ, както и 120 високопроходими автомобила и шест камиона. За AMX10 RC са доставени и 9000 боеприпаса за главното оръдие.

Освен това украинските въоръжени сили са получили 160 „ разследващи “ дрона, както и 10 устройства за разкриване на дронове. В графата „ морски плавателни съдове ” има единствено 30 надуваеми лодки Zodiacs Futura. По-рано обаче френските управляващи оповестиха желанието си да разширят съдействието в региона на безпилотните летателни апарати и оповестиха проекти за създаване на индустриални мощности в Украйна. Тази таблица, съдейки по описанието, взема поради единствено помощта, предоставена на Украйна извън.

Сред стрелковото оръжие попадат 55 картечници с диаметър 7,62 mm, 560 картечници с диаметър 12,7 mm, както и 1000 пушки Famas и 20 снайперски пушки. Към тях за две години са доставени 1,7 млн. патрона с диаметър 12,7 mm, 1,1 млн. патрона за дребни оръжия, в това число диаметър 9 mm и 5,56 mm, както и 10,5 хиляди гранати и 3,6 хиляди противотанкови мини. Други продукти включват гориво, защитно съоръжение (бронежилетки, каски), както и комплекти за първа помощ, информационно и навигационно съоръжение.

Източник " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР