Министерството на външните работи взе участие в четвъртото пленарно заседание

...
Министерството на външните работи взе участие в четвъртото пленарно заседание
Коментари Харесай

МВнР взе участие в четвъртото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа

Министерството на външните работи взе присъединяване в четвъртото пленарно съвещание на Конференцията за бъдещето на Европа, което се организира на 11-12 март 2022 година в Европейския парламент в Страсбург в хибриден формат.

Дебатите бяха съсредоточени върху 88-те рекомендации на европейските цивилен панели по отношение на „ Европейски Съюз в света/Миграция “ и „ По-силна стопанска система, обществена правдивост и работни места/Образование, просвета, юноша и спорт/Дигитална промяна “, както и обвързваните с тях рекомендации от националните цивилен панели.

Министерство на външните работи бе показано от Васил Георгиев, заместник-министър на външните работи, който направи изказване посредством видеоконферентна връзка по тематиката за Европейски Съюз в света. Той уточни, че поддържането на единството на Европейски Съюз, насърчаването на главните полезности на Европейски Съюз и ефикасен районен и световен ред посредством поддържане на върховенството на правото остават единствената опция на възраждащата се политика на силата и геополитическа борба. Обърна внимание, че новата динамичност изисква незабавно пренастройване на съществуващите ни принадлежности и политики освен в региона на сигурността и защитата, само че и в други браншове, като енергетиката и стопанската система. По-нататъшното подсилване на стратегическото партньорство с НАТО е от първостепенно значение. Г-н Георгиев акцентира, че съветската военна офанзива против Украйна е жестоко нарушаване на интернационалното право и главните човешки права и филантропични полезности. Суверенитетът, единството и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници не подлежат на договаряния.

По време на Пленарната сесия, в границите на дебата „ Европейски Съюз в света “ бе разисквана обстановката в Украйна, с присъединяване на 30 украински жители, измежду които депутати от Върховната Рада на Украйна, представители на асоциацията PromoUkraina и бежанци бягащи от войната.

В съвещанието взе присъединяване и Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, който прикани за по-силна и единна Европа, която да подсигурява сигурността на европейските жители.

Пленарната сесия бе управлявана от съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията — Ги Верхофстад (Европейски парламент), държавният секретар по европейските въпроси на Франция, Клеман Бон от името на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз и заместник-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица.

До средата на 2022 година са планувани още три пленарни съвещания, като авансово оповестените дати са: 25-26 март, 8-9 април и 29-30 април. По време на Френското председателство, на 9 май т.г. в Страсбург, ще бъде признат отчетът от Конференцията, тъкмо една година след формалния старт на самодейността.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР