Министерството на външните работи на Русия публикува на своята официална

...
Министерството на външните работи на Русия публикува на своята официална
Коментари Харесай

Руското МВнР публикува архивни документи за Мюнхенското съглашение в интернет

Министерството на външните работи на Русия разгласява на своята публична страница в обществената мрежа Facebook документи, свързани с така наречен Мюнхенски сговор (или Мюнхенско съглашение), написа съветското издание „ Правда “, представена от Фокус.
Договорът е подписан на 29-30 септември 1938 година, с присъединяване на Германия, Англия, Франция и Италия. Страните се договарят за предаването на Судетската област, от Чехословакия на Хитлеристка Германия, като за разискванията не е извикан представител на Съюз на съветските социалистически републики.
„ Това е невиждан образец от историята на дипломацията, за намерено нарушение на интернационалното право и общопризнатите етически правила “, написа в известието на съветското външно ведомство.
Мюнхенското споразумение, определяно от историците като разцвет на „ политиката на успокояване “, е охарактеризирано от съветското Министерство на външните работи, като контракт, учреден „ на желания за намаляване и заличаване на руската страна, на стратегическа недооценка на опасността за Западните демокрации, от страна на фашизма “.
От съветското министерство акцентират, че участниците в сговора са си сложили цел, „ посредством отстъпки да понижат натиска на Германия на Запад и да насочат експанзията? на Изток “.
Историците не дават еднопосочни оценки на Мюнхенския сговор. Едни го считат за опит на европейските водачи да реформират изпадналата в рецесия Версайска система по дипломатически път и непременно да запазят мира. Други са склонни да виждат в споразумението блян за заличаване на Съюз на съветските социалистически републики (в изгода на тази доктрина свидетелстват доста исторически документи, в това число мемоари в дневници на западни политици). Например, посланикът на Франция в Москва, Робер Кулондр, е написал, че Мюнхенското споразумение „ е доста застрашителен за Съветския съюз “ и „ откакто Германия обезврежда Чехословакия, пътят й на югоизток ще бъде открит “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР