Министерството на външните работи на Китай нападна държавния секретар на

...
Министерството на външните работи на Китай нападна държавния секретар на
Коментари Харесай

Китай се изправи срещу държавния секретар на САЩ

Министерството на външните работи на Китай атакува държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че " клюки страната ", откакто той прикани за дейности за балансиране на възходящото световно въздействие на Пекин .

Ден по-рано Блинкен направи 45-минутно послание, в което изрази угриженост по отношение на " желанието на Китай да промени интернационалния ред ", което някои нарекоха най-изчерпателното изказване във връзка с Китай от страна на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Китай е единствената страна, която има желание да промени интернационалния ред и от ден на ден разполага с икономическа, дипломатическа, военна и софтуерна мощност, с цел да го направи ", споделя Блинкен.

" Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните полезности, които поддържат толкоз доста от международния напредък през последните 75 години ", добави той и прикани интернационалната общественост да отбрани статуквото и да подходи към връзките с Пекин " с повече натурализъм ".

Той също по този начин упрекна Пекин, че покачва напрежението във връзка с Тайван, обвинявайки Китай, че " прекъсва връзките на Тайван с страните по света и му пречи да взе участие в интернационалните организации ".

Речта на Блинкен " популяризира погрешна информация, преувеличава опасността от Китай, намесва се във вътрешните работи на Китай и очерня вътрешната и външната политика на страната ", съобщи представителят на китайското министерство Ван Уенбин на постоянна конференция.

Ван добави, че Китай " изрично се опълчва " на обръщението на Блинкен и че то демонстрира желанието на Вашингтон да " ограничи и потисне развиването на Китай и да резервира хегемонията и властта на Съединени американски щати "

По-рано тази седмица Джо Байдън направи ненадейно изказване, че Съединени американски щати ще се намесят с военна мощ при положение на китайско навлизане в Тайван, което провокира ужаса и възмущението на китайските чиновници. Изявлението обаче бързо беше поправено от редица американски чиновници, които настояха, че думите на президента не съставляват смяна в дългогодишното признание от страна на Съединени американски щати на политиката " Един Китай ", която утвърждава суверенитета на Китай над Тайван.

В обръщението си в четвъртък Блинкен още веднъж се опита да обясни изказването на Байдън и повтори, че Съединени американски щати не признават островната страна за самостоятелна и изрази вяра, че различията сред Тайван и Китай ще бъдат " позволени с мирни средства ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР