Министерството на външните работи на Гърция, коментирайки изявление на официалния

...
Министерството на външните работи на Гърция, коментирайки изявление на официалния
Коментари Харесай

Гърция обвинява Захарова и Москва в неуважение към Атина

Министерството на външните работи на Гърция, разяснявайки изказване на формалния представител на съветското външно министерство Мария Захарова, твърди, че съветското външно министерство показва " липса на почитание към страната ", както и липса на схващане за актуалния свят, в който страна може да има самостоятелна политика.

Съответното изказване е оповестено в страницата на Министерството на външните работи на Гърция и е първата реакция след експулсиране на двама съветски дипломати и възбрана за влизането на още двама съветски жители в Гърция.

" Днешното изказване на Министерството на външните работи на Русия е характерен образец за пренебрежение към трета страна, както и липса на схващане на актуалния свят, в който страните, без значение от техния размер са самостоятелни и могат да правят самостоятелна, разнообразна и демократична външна политика. Всъщност, тази отрицателната логичност подтикна четирима съветски жители да подхващат дейности, довели до тяхното депортиране или възбрана за влизане в Гърция. Доказателствата, на които Гърция се уповава, са дадени навреме на съветските управляващи. Също по този начин, съветските управляващи доста добре зная какво вършат техните хора ", оповестява гръцкото министерство.

Както твърди гръцкото министерство на външните работи, Атина се стреми още през цялото време да схване дейностите на тези четири души като несвързани с формалната съветска външна политика. " Въпреки това, с днешното си изказване представителят на съветското външно министерство се съгласява с тях и демонстрира, че би желала да легализира тези противозаконни дейности ",допълва гръцкото министерство.

" Постоянното неуважение на Гърция би трябвало да бъде прекратено. Никой няма право и не може да се намесва в нашите вътрешни работи ", разяснява още министерството на външните работи.

Гърция дефинира като неоснователни изказвания, че решението за депортиране на дипломати е взето от Атина под натиска на други страни, в това число Англия и Съединените щати. " Твърденията, съгласно която решението [за изпъждане на дипломати] са взети под натиска на трети лица, не са почтени за коментар и демонстрират манталитета на хора, които не схващат правилата на гръцката външна политика и полезности ", - се споделя в изказване.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява през вчерашния ден, че Москва схваща, че има " мощен напън " върху Атина за експулсирането на съветски дипломати. " Наистина сме наясно, че натискът, на който беше подложена Гърция, беше най-силният и сигурно мога да кажа, че разгадавам на обстоятелства ", изясни тя.

" Ние неведнъж доказахме, че даже и в най-трудните обстановки, които пораждат в двустранните връзки с присъединяване на трети страни, постоянно остава разбирането, че това е въпрос за ориста на нашите страни, ориста на хората, които не би трябвало да бъде заложници на мръсните игри, в които са въвлечени доста страни. В този случай, това е игра, в която, несъмнено, Гърция е въвлечена. Играта е многостепенна. Ние това просто го знаем ", разяснява Захаров и добави че натискът върху Атина е освен от " английските представители, само че и във всичко са се присъединили и американските сътрудници ".

На 11 юли гръцки медии оповестяват, че гръцкото държавно управление желае да експулсира двама съветски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама съветски жители. Гръцките управляващи упрекват руснаците, че се намесват във вътрешните работи, както и в дейности, които подкопават националната сигурност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР