Министерството на външните работи (МВнР) призовава българските граждани извън страната

...
Министерството на външните работи (МВнР) призовава българските граждани извън страната
Коментари Харесай

Външно с горещ призив към българите по света за изборите

Министерството на външните работи (МВнР) приканва българските жители отвън страната интензивно да се записват посредством електронната форма за заявление за гласоподаване на идните предварителни избори на 2 октомври. Това сподели на брифинг в Министерство на външните работи Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „ Избори “ в министерството.

От 00:00 часа на 18 август на интернет страницата на ЦИК е задействана и опцията за електронно подаване на заявление за гласоподаване в чужбина. Този развой завършва в 00:00 на 6 септември.

В случай, че бъдат събрани задоволително брой заявки според Изборния кодекс, географията на местата за гласоподаване би се разширила, както и броят на секциите в тях, означи Анастасов.  

До момента има подадени над 2500 заявки посредством електронната форма за заявление за гласоподаване. Анастасов означи, че предварителната регистрация дава опция за включване в изборните описи, които би довело до по-бързото протичане на изборния развой и опция за оптимален брой български жители да упражнят правото си на глас.

Съгласно решение на ЦИК от 11 август са избрани 734 места в  61 страни, в които се чака да бъдат проведени изборни секции за гласоподаване отвън страната. От Министерство на външните работи още веднъж обявиха, че са подхванали дейности и имат организационно-технически и финансови запаси за подготовка и осъществяване на избори в към 800 изборни секции. Направена е поръчка до Министерския съвет и ЦИК за печатане на 710 000 бюлетини, сподели Анастасов.

В взаимозависимост от метода, който ЦИК ще избере при установяване на броя на секциите с машинно гласоподаване, както и на броя за машини в тях, анализът на Министерство на външните работи демонстрира, че оптималният брой секции с машинно гласоподаване може да доближи до 310 и 620 машини да бъдат нужни за гласуването зад граница, сподели Калин Анастасов. Той напомни също изразената подготвеност от Министерство на външните работи пред ЦИК, че могат да се ангажират с доставката до секционните изборни комисии и прибирането назад до София на всички тези машини.

Към днешна дата от 61 страни, в които ЦИК е определило места за гласоподаване, сме получили позволение от 42, сподели Калин Анастасов.  От страни, в които има огромни български общности към момента чакаме позволение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Англия, Канада и Норвегия.

Калин Анастасов уточни още, че външното министерство на Германия е уведомило посолството ни в Берлин, че и тези избори ще могат да бъдат извършени в не повече от 40 места отвън дипломатическите и консулските ни представителства. От Министерство на външните работи чакат, както и на вота през ноември 2021 година, изборите в Германия да могат да се проведат в към 85 секции. Всеки един адрес за секции, който ще бъде деклариран пред немските управляващи, предстои на самостоятелно позволение и утвърждение, показаха от Министерство на външните работи.

Калин Анастасов означи, че към 6,5 млн. лева са прогнозите на Министерство на външните работи за нужния финансов запас за осъществяване на изборите зад граница.

На въпрос за организацията и провеждането на изборите в Русия, Анастасов сподели, че посолството ни в Москва е получило нота, с която Русия е известена и е съгласна за осъществяване на избори на територията на цялата страна. Той напомни, че нормално в годините България създава избори в до 5 секции в Русия и сподели, че сега имаме подготвеност да произведем избори в Москва и в Санкт Петербург. Въпреки ограничавания състав на посолството ни и на генералното ни консулство към този момент по предвиждания на Министерство на външните работи има една машина, която дава отговор на изискванията на закона за Москва, сподели Анастасов. От външното ни министерство са в договаряния за опциите за превозване на машината, както и на бюлетините и изборните бумаги. Надяват се също и на подпомагане от посолството на Русия в София.

Калин Анастасов сподели още, че има отправено питане към посолството ни в Египет от туроператорска компания за опцията за образуване на изборни секции в египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх, като задачата ни в Кайро е в развой на съгласуваност с египетските управляващи за това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР