Министерството на външните работи (МВнР) изразява своята подкрепа за всички

...
Министерството на външните работи (МВнР) изразява своята подкрепа за всички
Коментари Харесай

„Тревога и недоумение“: МВнР и президентството реагираха на разследването на деца в Битоля

" Министерството на външните работи (МВнР) показва своята поддръжка за всички начинания, които целят доближаване на младежите от България и Северна Македония посредством културен и учебен продан ", се показва в позицията на ведомството. " Благодарение на Фондация " Българска Памет " и с поддръжката на Министерство на външните работи, детското художествено ателие " Св. Св. Кирил и Методий " от град Битоля осъществя за поредна година серия от събития за надарени деца от разнообразни страни, едно от които се организира в България ", се отбелязва още в позицията. 

" Тревога и неразбиране будят опитите такива позитивни начинания да бъдат представяни в негативен подтекст в Северна Македония. Неясно е по какъв начин демонстрирането на почитание от публични представители на българската страна към гения на млади създатели и четенето на международно приетия шедьовър на детската литература " Малкия принц " от президента на Република България се показва като проблем.

Призивът за подаване на тъжби против посещаване на група деца в България, за което има експлицитното единодушие на техните родители, е опит за образуване на негативно публично мнение и настройки, и съставлява напън върху тези локални жители и организации, които поддържат другарството сред двете страни ". 

Според Министерство на външните работи изключително тревожно е, че това се случва в сегашния извънредно виновен миг, в който държавното управление в Скопие заявява, че се стреми да сътвори позитивен климат за приемане на конституционните промени. 

Изграждането на добросъседски връзки с България допуска радикално друг, европейски метод. Призоваваме нашите другари в Скопие да насочат напъните си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за опрощение на избрани политически решения в идния основен интервал, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и обществено да осъдят тази и други сходни провокации, означават още от Министерство на външните работи. 

От президентството също излязоха с позиция по случая. Заради голям брой журналистически въпроси прессекретариатът на президента напомни прессъобщението, публикувано след края на срещата на президента с младите художници от България и Република Северна Македония на 4 юли. Напомнят, че е било в границите на обществената акция на Фондация " Българска памет " " От двете страни на границата ", чиято цел е да поддържа развиването на добросъседство и другарски връзки сред двете страни и да насърчи връзките сред децата и младежите. 

" От текста всеки самичък може да си направи заключения за несъстоятелността на изказванията за " политическа корист с деца ", циркулиращи в РСМ. Припомняме, че срещата беше открита за представителите на медиите. Обезпокоително е, че без значение на обстоятелствата и действителността, в РСМ още веднъж се вършат опити за целенасочена акция против България и за дискредитиране на активността на неправителствена организация, която работи за укрепването на съдействие сред двете страни ", пишат от президентската институция. 

Реакция пристигна и от някогашния външен министър Екатерина Захариева , съгласно която не това е пътят на Северна Македония към Европейския съюз. " Удариха дъното. Искам да обърна внимание, че това е фестивал, който съществува от най-малко 50 години. Децата са водени в коя ли не страна. В момента, в който ги доведоха в България, с цел да се сплотяват посредством изкуството, внезапно, по неизвестен сигнал, се образува дело. Наистина удариха дъното ", разяснява Захариева. 

Към случая не остана апатичен и ръководителят на българската партия в Северна Македония - Граждански либерален съюз в РСМ - Петър Колев. " Това да разследваш деца и да ги подлагаш на разпити по заповед на министъра на вътрешните работи на дадена страна е класическа експанзия, която няма по какъв начин да не рефлектира и рефлектира и против България. Това е и отговорът за какво за тези 30 години ние мъчно съумяваме да създадем естествени взаимоотношения сред София и Скопие ", уточни той. 

Вчера стана ясно, че Министерство на вътрешните работи в Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал против управлението на " Мал Битолски Монмартър ". Това съобщил самият министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. " Апелирам, освен за този случай, да се повдигат наказателни обвинявания и да се взимат показания, с цел да могат институциите да подхващат дейности. Не е належащо да започваме каузи единствено по сигнал. След като прокуратурата е известена, към този момент има произвеждане ", споделя Спасовски, представен от изданието " Независен ". 

Директорът на арт студиото в Битоля Славчо Неделковски, с който децата са пътували до България, разяснява пред, че не е сюрпризиран от македонските управляващи. 

" Програмата родителите я знаеха. Бяхме на визитата президентството и Народното събрание. Не за първи път вървим в българския парламент. Няма тъжба от страна на родител, няма сигнал от дете. Всички послания от всички наши действия е политиката да се държи далеко от децата. Не разбирам за какво банкет и среща с българския президент е проблем? Ние пътувахме до Франция, запознахме се с шефа на ЮНЕСКО. В РСМ - с македонския президент, запознавали сме се с генералния секретар на НАТО, с президента на Франция ", съобщи Неделковски. Заради случая следва и самият той да дава пояснения в прокуратура в Битоля.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР