Министерството на външните работи е привикало посланика на Турция в

...
Министерството на външните работи е привикало посланика на Турция в
Коментари Харесай

Външно привика турския посланик след поисканото от Ердоган прекрояване на границите

Министерството на външните работи е привикало посланика на Турция в България доктор Хасан Улусой през днешния ден - ден, откакто турският президент изиска проверка на Лозанския контракт от 1923 година, става ясно от известие на Facebook страницата на Министерство на външните работи.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган поиска договорът, който урежда и въпроса за границите на Турция с Гърция и България, да се ревизира. Това стана на взаимна конференция с гръцкия му сътрудник Прокопис Павлопулос, който моментално отговори ясно и изрично против настояването.

" Република България постоянно се е придържала към правилата на интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации и правилата на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година Всяка проверка на интернационалните контракти може да се извършава единствено по взаимно единодушие сред страните в сходство с международноправните правила. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на разговора, учреден на европейските полезности и правила в полза на мира и сигурността в района, което бе разисквано през днешния ден на среща с посланика на Република Турция в Министерство на външните работи ", се споделя в известието.

От Външно министерство акцентират, че " България счита, че полемика по мирни контракти и съществуващи граници не е от изгода за интернационалната общественост и стабилността в района ".

Липсата на реакция от българска страна още през вчерашния ден предизвика водача на " Да, България " Христо Иванов да насочи обществено въпроса за мълчанието на българските управляващи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР