Министерството на туризма представи за първи път идеен проект на

...
Министерството на туризма представи за първи път идеен проект на
Коментари Харесай

Представиха идеен проект за задължителен Туристически Гаранционен фонд

Министерството на туризма показа за първи път абстрактен план на наложителен Туристически Гаранционен фонд. Той ще обезщетява пътуващите в случаите на несъблюдение на поетите задължения от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите – като отбрана против тяхната неплатежоспособност и несъстоятелност.

Целта е да бъдат основани обективни условия за бизнеса и на национално равнище да се осъществя по-добра отбрана за крайните консуматори на пакетни туристически услуги, подчертаха министърът на туризма доктор Илин Димитров и заместник-министър Ирена Георгиева. Идейният план е основан в съдействие с представители на Българското актюерско сдружение и беше показан пред браншовите организации на туроператорите.

В основата на условието за основаването на Гаранционния фонд стои инструкция на Европейския съюз от 2015 година, а фондът е стъпка в посока изсветляване на бранша.

Целта е да бъдат основани обективни условия за бизнеса и на национално равнище да се осъществя по-добра отбрана за крайните консуматори на пакетни туристически услуги. В обсега на Гаранционния фонд влизат евентуални благоприятни условия за обезщетение след отвод на резервации при пакетните пътувания, както и отбрана против неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператорите.

Създаването на гаранционния фонд беше в целите на Министерството на туризма в последните месеци и беше записана в мандатната стратегия на служебния министър. До момента потребителската отбрана беше обезпечена посредством наложителната застраховка " Отговорност на туроператора ", която планува при неплатежоспособност и несъстоятелност, дължимите средства към потребителите да се изплащат от застрахователя. По време на рецесията, подбудена от ковид, стана ясно, че този модел има някои недостатъци и е нужна по-надеждна отбрана.

В идейната идея са създадени пет разновидността на действие на туристическия гаранционен фонд от позиция на неговата финансова непоклатимост:

Това е математически модел на фонда. Важни са кардиналните въпроси, които поражда основаването на този фонд, разяснява Ирена Георгиева.

Първоначалните математически модели демонстрират, че с цел да се натрупа финансов запас във фонда, вноската на туроператорските организации ще бъде в размер на 0,1% от оборота им, като туроператорите, които вършат единствено входящ туризъм, ще имат доста по-облекчени условия на гаранцията, само че не би следвало да бъдат изцяло освободени от нея, уточни още заместник-министър Георгиева.

Репортаж на Мила Младенова и диалог на Диана Янкулова с Димитър Балтов от Сдружение " Бъдеще за туризма " в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР