Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще предложи законодателни

...
Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще предложи законодателни
Коментари Харесай

Предлагат нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители

Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ ще предложи законодателни промени, с които се вкарва нов тип месечна помощ за деца с един или двама умряли родители. Това заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова по време социална полемика под надпис "Социално-икономическа отбрана на деца с един или с двама умряли родители ", проведена от омбудсмана Мая Манолова, оповестиха от МТСП.

Новата месечна помощ ще се регламентира с промени в Закона за фамилни помощи за деца. Предвижда се тя да е ориентирана единствено към децата, които нямат право на наследствена пенсия от умрелия си родител. С въвеждането на новия тип помощ ще се подсигурява еднакъв достъп на всички деца без право на наследствена пенсия до финансова помощ. Ако предложенията получат поддръжка от Народното събрание, ще влязат в действие от месец януари 2019 година, е прецизирала заместник-министър Димитрова.

Към сегашния миг фамилните помощи за деца с един жив родител се дават без рентабилен тест - това са помощите за развъждане на дете до 1 година, месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение и еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас, напомни зам.-министърът. Справедливо и правилно е в поддръжката на децата, останали без един или двама родители, да облекчим процедурите за достъп до тази държавна поддръжка. Основната ни цел е да подкрепим децата, останали без родител, да подкрепим настойниците и попечителите, които поемат грижите за развъждането на децата, е коментирала Димитрова.

През декември 2017 година за 11 505 деца с един жив родител са били изплатени месечни помощи по реда на член 7 от Закона за фамилните помощи за деца, или месечна помощ, която се изплаща за деца до 18 година или до 20 година до довеждане докрай на приблизително обучение, е съобщила Димитрова. От тях 1230 деца са без пенсия, а останалите 10 275 деца получават пенсия, е прецизирала тя. По данни на Национален осигурителен институт към края на 2017 година 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават лични пенсии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР