Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна приема на документи

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна приема на документи
Коментари Харесай

ВиК дружествата могат да подават искания за компенсации за скъпия ток

Министерството на районното развиване и благоустройството стартира приема на документи за компенсиране на непредвидените разноски на сдруженията от бранш ВиК за потребена електрическа сила за първото тримесечие на 2022 година Програмата е ориентирана към всички субекти от бранш ВиК.

За обезщетения за интервала от 1 януари до 31 март т.г. държавното управление обезпечи до 46 млн. лева Указанията и формулярите за разпределяне на помощта са оповестени на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството, което ще я управлява.

Програмата има за цел да минимизира негативния резултат за ВиК сдруженията от повишаването на електрическата сила на свободния пазар, което стартира с по-трайни трендове през второто полугодие на 2021 година, като цената продължава да е извънредно висока и нестабилна. Поради тази причина фактическият разход за електрическа сила доста надвишава плановете, заложени в цените на ВиК услугите, което води до загуби за сдруженията, макар продължение на мярката за компенсиране с закрепена сума на 1 MWh, показват от Министерство на регионалното развитие.

Плащането на средствата по Програмата се прави по Споразумение сред министерствата на енергетиката и на районното развиване и благоустройството и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Срокът за подаване на заявки от сдруженията от бранш ВиК е до 29.04.2022 година

За даването на обезщетенията се подписва контракт сред Министерство на регионалното развитие, съответното сдружение от бранш ВиК и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). Средствата ще бъдат установявани в Министерство на регионалното развитие след установяване на разликата сред фактическите разноски за електрическа енергия и включените в цените на съответното сдружение от бранш ВиК разноски за същия интервал, потвърдено със съответните документи.

След определяне на подлежащите за погашение средства и известяван на Министерството на енергетиката, документите се изпращат, според подписаното съглашение, на ФСЕС. Фондът прави заплащането на посочената сума в 3-дневен период от приемането на уведомлението от Министерство на регионалното развитие по банкова сметка на сдружението.

Компенсация за „ Софийска вода “ АД ще се дава след правене от Столична община на оценка на въздействието на мярката върху подписания сред Столична община и „ Софийска вода “ АД концесионен контракт за даване на ВиК услуги.

Компенсациите ще се изплащат в период до 30 юни 2022 година

До момента бяха изплатени 56,7 млн. лева обезщетения поради високите цени на електрическата енергия през 2021 година

Финансова помощ до 16 млн. лева ВиК операторите ще получат и за месец април. Така общата сума, с която ВиК сдруженията ще бъдат подкрепени от страната за 2021 година и за първите четири месеца на 2022 година, ще бъде в размер над 100 млн. лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР