Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено
Коментари Харесай

България да има ново райониране

Министерството на районното развиване и благоустройството ще подложи на публично разискване три разновидността за смяна в обсега на регионите за обмисляне. В момента регионите от равнище 2 (NUTS 2) в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Междуведомствена работна група предлага три разновидността за нов териториален обсег на регионите от равнище 2, заяви по министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. „ Предприемането на тази стъпка се постанова от нуждата от по-устойчиви във времето региони във връзка с броя на популацията в тях и обезпечаването на сходство с нормативната рамка на Европейски Съюз “, уточни министър Нанков. И посочи, че според европейския правилник минималният брой население за регион от равнище 2 е 800 000 души, а оптималният – 3 000 000 души. Според статистическите данни сега Северозападният регион за обмисляне е под 800 000 души, а Северен централен регион е с население малко над изискуемия най-малко.

„ Целта ни е да създадем мощни и витални региони, които са по-добре географски обособени и ситуирани по съществени оси на развиване, със мощни, налични и притежаващи потенциал и благоприятни условия центрове на региони “, сподели още районният министър. Той добави, че смяната се обуславя от потребността от създаване на ефикасна териториална основа, на която да се базира създаването и осъществяването на стратегическите документи за районно развиване, както и на стратегиите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 година

В състава и работата на междуведомствената работна група са включени представители на дирекции в структурата на Министерския съвет, на Президентството на Република България, водещи министерства с отговорности по ръководството на европейските структурни и капиталови фондове, Националния статистически институт, Националното съдружие на общините в Република България и Българската академия на науките. Работата на групата завърши през месец декември 2017 година с консенсусно установяване на 3 разновидността за нови региони в страната.

Първият вид планува в страната да има пет региона от равнище 2 – Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.



Според втория вид регионите от равнище 2 ще бъдат четири. В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският регион ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския регион ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще образуват Дунавския регион.



Третият вид планува опазване на броя на регионите – шест, само че с изменен обсег. В Западния регион ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен регион ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния регион ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния регион ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен регион ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вид област София-град ще бъде обособена в независим регион.



„ През месец януари 2018 година Министерският съвет прегледа и утвърди отчет, с който ни беше даден мандат да предложим за необятно публично разискване 3-те избрани от работната група разновидности. До края на месец март планираме тяхното показване и разискване в границите на Съвета по районна политика, Регионалните препоръки за развиване на шестте региона от равнище 2, както и на планувана кръгла маса с присъединяване на неправителствени организации и организации, организации от гражданския бранш, представители на университетските среди и научните институции “, сподели още министър Николай Нанков. Той изясни, че ще се състои необятна полемика по тематиката за новото райониране в страната, с цел да се реализира консенсус по отношение на финален вид, който да бъде импортиран за разглеждане и утвърждение на държавно равнище.

Министърът бе безапелационен, че все още няма утвърден финален вид за нов териториален обсег на регионите от равнище 2, а 3-те разновидността, които се възнамерява да се разискват обществено, не съдържат оферти за установяване на центрове и наименования на регионите. „ Този въпрос следва да бъде решен посредством тези дискусионни събития, както и посредством окончателното утвърждение от Народното събрание и Министерския съвет “, съобщи той. Министър Нанков акцентира, че промяната няма да докара до пренасяне на граници на административни области, както и до промяна на административни центрове. „ Тази промяна ще засегне само регионите за обмисляне, които се употребяват като база за правене на стратегически документи и за задачите на Европейски Съюз по обмисляне “, изясни районният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР