Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверява обновяването на централната

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверява обновяването на централната
Коментари Харесай

Министър Шишков: Ако има пропуски при надзора на ремонта на жълтите павета, надзорникът ще подлежи на контрол от ДНСК

Министерството на районното развиване и благоустройството ревизира обновяването на централната градска част на София поради предоставеното финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година

Ако се окаже, че има пропуски в строителния контрол или противоречие сред формираните от него протоколи и направените в този момент изпитвания, надзорникът на обекта ще предстои на надзор от страна на ДНСК. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков пред парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Заедно със заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Ангел Джоргов той взе участие в извършеното през днешния ден чуване по отношение на социална поръчка за създаване, възобновяване и възобновяване на обществени пространства в Централна градска част на гр. София, в осъществяване на финансирания от Оперативна програма “Регионално развитие” план „ Изграждане, възобновяване и възобновяване на обществени пространства в централна градска част на град София “.

Законите са задоволително ясни. Проектите се ревизират и съгласуват от институциите. Правим опит да накараме надзорниците да бъдат по-отговорни, сподели още министър Шишков.

Арх. Шишков обърна внимание, че казусът с жълтите павета е излязъл отвън предстоящото. И още веднъж акцентира, че с цел да бъде решен един проблем, неговото съществуване би трябвало да бъде прието и той да бъде подложен на масата. Това, което вършим сега, е в следствие от извършените ни диалози с госпожа Фандъкова, на които обсъдихме по какъв начин да действаме, с цел да може проблемите да бъдат решени и планът да бъде приключен.

По контракта за безплатна финансова помощ сред Управляващия орган на програмата и Столична община през 2018 година са разплатени предплатено 35% от цената на плана. След това е регистрирано първо междинно заплащане към Министерство на регионалното развитие, което включва предплатени фактури сред общината и изпълнителя в размер на 20%. Искането за заплащане за зона 4 е за 4,293 млн. лева След надзор от Управляващия орган от него са приспаднати 10% като финансова промяна, заяви заместник-министър Георгиева. Тя осведоми още, че на 2 декември 2022 година е постъпило искане за заплащане на осъществени строително-монтажни работи в размер на 4,25 млн. лева Проверката на място и по документи, в това число и вземането на проби, са в границите на процедурата по разглеждане на настояването за верификацията. По него още няма направено заплащане.

Регионалният заместник-министър сподели още, че след инспекция при започване на месец ноември 2022 година на жълтите павета и обход на ул. „ Граф Игнатиев “, чието възобновяване е част от плана, са направени констатации за недостатъци и е обещано предложение за тяхното премахване. Сега се прави инспекция по настояването за заплащане, с цел да се приключи планът в период, да се реши какъв брой да се разплати и да се дадат рекомендации на бенефициента, добави тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР