Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 200 млн.лв. за

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 200 млн.лв. за
Коментари Харесай

Отпускат 200 млн.лв. за развитие на туристическите атракции

Министерството на районното развиване и благоустройството обезпечава 200 млн.лв. за развиване на туристическите атракции по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година

В сряда Управляващият орган на оперативната стратегия разгласява план на Насоки за кандидатстване по процедура за даване на безплатна финансова помощ „ Развитие на туристически атракции “. Допустими претенденти са Министерството на културата, общини, институции на вероизповеданията и техни локални поделения, които са юридически лица. Това е първата скица по Оперативна програма “Регионално развитие”, която е напълно с комбинирано финансиране – посредством заем и дотация, защото плановете по нея ще осъществят доходи.

100 млн. лева от средства се финансират посредством финансов инструмент, чрез финансови медиатори, определени от Фонда на фондовете, и 100 млн. лева – посредством безплатни средства по процедура „ Развитие на туристически атракции “. Проектите би трябвало да са ориентирани към консервация, запазване и разпространение на културното и религиозно завещание от национално и международно значение. Те ще се реализират чрез композиция от финансиране с безплатни средства и от финансов инструмент (под формата на нисколихвено кредитиране), след осъществяване на оценка на бизнес проекта от страна на финансовия медиатор. Безвъзмездната финансова помощ може да бъде предоставяна на планов принцип по предложение на фонд-посредника, отпускащ нисколихвено кредитиране, след оценка на жизнеспособността на концепцията и резултатите за реализиране на икономическа интензивност и претовареност като съществени цели на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Процедурата цели основаването на цялостни туристически артикули за обекти на културното завещание от национално и международно значение. В този смисъл ще бъдат подкрепяни интегрирани планове, включващи освен действия по консервация и запазване на съответния обект на културното завещание, само че и действия по неговото разпространение и развиване, които притеглят забележителен брой туристи.

Максималният размер на безплатна помощ по план може да доближи до 50% от общата стойност на комбинираното финансиране според от осъществения от финансовия медиатор разбор на жизнеспособността (бизнес плана) и разбор на риска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР