Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви покани за набиране

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви покани за набиране
Коментари Харесай

МРРБ стартира две европейски програми за общо 360 млн. евро

Министерството на районното развиване и благоустройството разгласи предложения за набиране на планове по две от европейските стратегии за териториално съдействие за новия програмен интервал до 2027 година Така на процедура „ ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА “ и „ Евро-Средиземноморски басейн “ (EURO-MED) са първите европрограми, които стартират да се извършват действително.

До 31 май евентуалните бенефициенти могат да аплайват по Програма „ ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА “ 2021-2027. Тя подкрепя локалните, районните и националните управляващи от целия Европейски Съюз за създаване и осъществяване на политики за районно развиване посредством шерване на общи решения. Подкрепените планове за междурегионално съдействие би трябвало да включват национални, районни или локални управляващи, както и други организации, виновни за създаването и/или провеждането на политики за районно развиване, от най-малко три разнообразни страни в Европа за осъществяване на взаимни действия от три до четири години. Допустими са ограничения за осъществяване на политиките за по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа; по-добре обвързвана Европа; по-социална и по-приобщаваща Европа; Европа по-близо до гражданите; по-добро ръководство на съдействието. В взаимозависимост от статута на организацията, програмата предлага финансиране от Европейския фонд за районно развиване в размер от 70% до 80% за планови действия като взаимни срещи, проучвателни визити, партньорски инспекции, създаване на проекти за деяние. Бюджетът по поканата от ЕФРР е 130 милиона евро. В взаимозависимост от броя на сътрудниците и продължителността се чака финансирането на план да бъде приблизително към 1-2 млн. евро.

За информация на евентуалните претенденти на са оповестени:

- ;

- за планови хрумвания и ;

- на плановата идея;

- Запис от планарните сесии на Форум за междурегионално съдействие „ Европа, дано си сътрудничим! “ за.

До 24 май т.г. се набират оферти по новата стратегия за териториално съдействие на Европейски Съюз „ Евро-Средиземноморски басейн “ (EURO-MED) 2021-2027 година Потенциалните бенефициенти могат да подават оферти по Приоритет 3 „ Добро ръководство на Средиземноморския район “. Предвижда се поддръжка на планове за институционален разговор – с бенефициенти районни и национални обществени органи. Целта е възстановяване на координацията сред обособени планове и основаване на клъстери от планове с оглед сполучливо консолидиране на резултатите в практиката и обществените политики. Дейностите са ориентирани към бъдещите тематични планове по първите два целта на програмата - нововъведения и околна среда. Очакваният старт на плановите действия е до края на месец ноември т.г. Предвижда се финансиране на взаимни начинания на локално, районно и национално равнище по предпочитаните направление „ Иновации “, „ Адаптиране към климатичните промени и преход към кръгова стопанска система “ и „ Подобряване на ръководството и съдействието “. Подробна информация за поканата, в това число насоки за кандидатстване, платформа за търсене на партньорски организации, въпроси и отговори, както и презентации от извършени осведомителни дни може да намерите на интернет страницата на програмата:.

Чрез европейския инструмент България има достъп до европейско финансиране за осъществяване на взаимни планове дружно с 67 района на Средиземно море – най-много крайбрежните елементи и острови в 10 държави-членки на Европейски Съюз. С цялата си територия вземат участие още Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 района от територията на Испания, 5 района от Франция, 3 района от Португалия, както и страните кандидат-членки на Европейски Съюз: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. Общият планиран бюджет на инструмента за интервала 2021-2027 година е към 230 милиона евро, обезпечени от Европейския фонд за районно развиване и народен принос от държавите-участници. Програмата ще финансира ограничения в региона на нововъведенията и новите технологии – планове за повишение на потенциала за нововъведения на обществените управляващи и частните субекти за използване на решения за устойчива и зелена стопанска система и по-екологична среда за региона на Средиземно море. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са планувани ограничения за решение на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, ръководството на боклуци, запазване на биологичното многообразие и други

И по двете стратегии съфинансирането от Европейския фонд за районно развиване на плановите действия е в размер на 80%. Министерство на регионалното развитие ще даде национално съфинансиране от републиканския бюджет на всеки български сътрудник в размер на 15% от неговия бюджет в плана, посредством подписване на контракт за даване на национално съфинансиране сред министерството и колегата. Останалата част (5%) от националното съфинансиране ще бъде личен принос на бенефициентите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР