Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е гигантът, който

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е гигантът, който
Коментари Харесай

Коментар | Пътната империя винаги отвръща на удара

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е колосът, който през годините се сдобиваше с още и още сдружения и функционалности, управлява една от най-големите европейски стратегии ( " Развитие на районите " ), държавния строителен надзор, ВиК холдинга, кадастъра, тол системата, ГРАО и несъмнено, перлата в корупционната корона - Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Разходите му за тази година ще са към 3 милиарда лева, следващата година - 4.7 милиарда, а през 2025 година - 5.4 милиарда

След като Борисов падна от власт през 2021 година, в Министерство на регионалното развитие настъпиха смутни времена. Ръководството на АПИ се смени неведнъж. Заради опитите тези парични потоци да се управляват служебните кабинети също слагаха свои хора в системата , като някогашният министър Иван Шишков да вземем за пример циментира с състезания отпред на " Автомагистрали " и ВиК холдинга свои назначения (или по-скоро на президента).

Логично, новата власт също направи смени. Ръководството на АПИ беше актуализирано съвсем в първите 24 часа, като отпред беше подложен близкият до настоящия министър Андрей Цеков инж. Ясен Йорданов, както и други двама - Десислава Паунова и инж. Калоян Киров. Други структури обаче към момента не са пипани - във ВиК холдинга това следва, " Автомагистрали " е под одит, а тол системата, която е обособена дирекция в АПИ, все по този начин се управлява от назначения от ГЕРБ Георги Темелков. Единственият заменен шеф в Министерство на регионалното развитие е този на ГРАО поради пенсионна възраст.

Най-безконфликтна наподобява обстановката в европейската стратегия. Известната като експерт от системата на еврофондовете Ангелина Тодорова беше назначена от Шишков и остана на поста и при Цеков. Там обаче е много забележим и правилото, на който става изборът за тези позиции: програмата не беше забавна за мощните на деня, защото по нея нямаше поток от пари в последните години. При промяната на един интервал с различен кранчето към общините пресъхна и занапред ще тръгне отново.
Реклама
При пътните поръчки обаче даже цялостна промяна на фрагментите не би донесла бърза смяна - по простата причина, че в тази област старите играчи държат контрола не толкоз през институциите, колкото през сякаш частния бранш. Надали има човек в страната, който да не знае към този момент, че огромните строителни компании имат политически връзки с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Захранвани години наред през поръчки, те станаха незаменими в инфраструктурното строителство и незаобиколими, в случай че не бъде вкарана конкуренция извън. От 2021 година насам те поредно апелираха множеството решения на новите управления за да спънат всяка смяна, даже на цената на краткотрайно пресъхване на свежия капитал към самите тях. Същата скица сега блокира новите поръчки за пътна поддръжка, които би трябвало да се играят единствено на цена.

Доминиращата пазарна тежест на няколкото огромни компании разрешава на притежателите им (и на тези зад тях) да блокират или управляват огромни планове като " Хемус " и " Струма ", пътя Видин - Ботевград и други. Така към този момент трети подред министър се оказва с вързани ръце в бранша и макар обещанията за смяна поръчките още веднъж попадат във все същите играчи.
Свързани публикации Новото АПИ и старите любимци: 140 млн. лева за " Хидрострой " и близки до Велико Желев компании 11 септември 2023, 14:00 Нов мост на Марица - за какво АПИ дава 17 млн. лева за третокласен път 14 август 2023, 17:08 3 месеца и най-ниска цена: търговете за ремонт и поддръжка на пътища за 4 милиарда лева потеглят още веднъж 26 юли 2023, 12:04
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР