Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да съдейства

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да съдейства
Коментари Харесай

Предлагат язовир Александър Стамболийски да стане за питейни нужди

Министерството на районното развиване и благоустройството е готово да спомага на Община Павликени за осъществяване на нужните изследвания за нови водоизточници или реорганизация на довеждащия тръбопровод на село Караисен.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова показва, че една от главните аргументи за намаляването на притока на водни количества, захранващи водоизточниците, е продължителната наклонност на засушаване и неравномерно систематизиране на преваляванията у нас.

Тъй като по-голямата част от инфраструктурата в страната е издигната преди повече от 50 години, районното министерство и ВиК сдруженията се стремят към реорганизация на водопроводната мрежа за понижаване на техническите загуби. Осъществява се и непрекъснат надзор за недопускане на нерегламентирано потребление на водата.

Аврамова разяснява, че за замяна на водопроводите са нужни големи средства, които не могат да се съберат посредством цените на ВиК услугите, заради което тя би трябвало да стане с оптимално включване на грантовите средства от фондовете на Европейския съюз.

Тя показва, че в обслужваните от " ВиК-Йовковци " селища се извършват ограничения за понижаване на загубите, обезпечаване на количество и качество и непрекъснатост на водоподаването.

Поради понижен дебит на водоизточниците обаче сега е натрапен воден режим в общо 14 обитаеми места в 8 общини от региона, като засегнатото население е общо 10 174 поданици. Пет от тези обитаеми места с общо 5 379 поданици са в община Павликени.

Водният режим за село Караисен ще продължи до края на септември.

Регионалният министър показва, че при сполучлива реализация на плана на Община Павликени " Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Караисен ", финансиран по Програма " Развитие на селските региони ", ще се реализира понижаване на загубите, обезпечаване на количество и качество на питейната вода, което ще докара до понижаване на подаваните водни размери към селото, възстановяване на качеството на водоснабдителните услуги и дейно потребление на водния запас.

Обсъжда се и опцията язовир " Александър Стамболийски " да бъде употребен за питейно водоснабдяване, с цел да се включат огромни повърхностни водоизточници за водоснабдяване в общините Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево. Смяната на статута обаче изисква взаимните дейности на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната страна и водите и Министерството на районното развиване и благоустройството.

В момента язовирът се стопанисва от НЕК за извличане на електрическа енергия и напояване. За потреблението му за питейно-битово водоснабдяване би трябвало да се извършат изследвания и разбори за качеството на водата, действия по установяване на санитарно-охранителна зона на водоизточника и обезщетяването за отчуждаване на земите на най-вътрешния пояс I, прединвестиционни изследвания за създаване на пречиствателни станции.

Министърът показва, че провеждането на изследванията за качеството на водата би трябвало потвърдят, че водата от язовир " Александър Стамболийски " може да бъде употребена за питейни потребности, след което би могла да се действа смяна на статута на язовира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР