Министерството на правосъдието започна обществени консултации по изготвянето на проект

...
Министерството на правосъдието започна обществени консултации по изготвянето на проект
Коментари Харесай

Правосъдното министерство започва консултации за закон за европейската заповед за разследване

Министерството на правораздаването стартира публични съвещания по правенето на план на Закон за европейската заповед за следствие, оказва се от strategy.bg, където е качен документ, озаглавен " консултационен документ ".

Европейската мощ за следствие е инструмент, който влезе в действие в края на май. Тя цели да бъде улеснена работата при следствия, в които доказателствата се намират в друга страна от Европейския съюз (ЕС). По силата на европейската заповед за следствие управляващите в една страна могат да изискат от своите сътрудници от тяхно име да правят претърсвания и разпити.

Очакванията са това да усъвършенства работата по следствия на общата престъпност и в частност по случаите на тероризъм.

България е една от страните, които инициира приемането на директивата, дружно с Австрия, Белгия, Естония, Словения, Испания и Швеция, и бе призната през 2014 година. Директивата няма да бъде прилагана от Дания и Ирландия.

Публикуваният " консултационен документ " съдържа структурата на законопроекта, като към момента няма направени текстове.

Прилагането на заповедта ще бъде по строги крайни периоди за осъществяване - до 30 дни, страните да решат дали одобряват настояването. Ако го одобряват, в 90-дневен период желаните дейности следва да бъдат осъществени. Всяко закъснение ще бъде докладвано на страната от Европейски Съюз, издала заповедта.

Властите, получили искане, могат да откажат да изпълнят заповедта единствено при избрани условия - да вземем за пример, в случай че настояването опонира на главните правила на правото на получаващата страна или вреди на ползите ѝ в региона на националната сигурност.

Европейската заповед за следствие би трябвало да бъде издадена или доказана от съд, а издаването ѝ може да бъде поискано от обвинен или обвинен, или от негов бранител, в сходство с правото на отбрана и с националния углавен закон. Държавите от Европейски Съюз би трябвало да се уверят, че обвинените или обвинените разполагат с правни средства за отбрана, равностойни на тези, които са разполагаем при сходно национално произвеждане, както и че знаят за тези благоприятни условия.

По силата на новото законодателство страна от Европейски Съюз може да съобщи на друга страна от Общността краткотрайно арестувани жители за събирането на доказателства; може да изиска инспекции на банковите сметки и финансовите действия на обвинените или обвиняемите; може да прави следствия под прикритие и прихващане на съобщения; може да изиска използването на ограничения за опазване на доказателства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР