Министерството на правосъдието на САЩ публикува подробния списък с нови

...
Министерството на правосъдието на САЩ публикува подробния списък с нови
Коментари Харесай

САЩ публикуваха още 17 обвинения срещу Асандж

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати разгласява подробния лист с нови 17 обвинявания против създателя на " Уикилийкс " (WikiLeaks) Джулиан Асандж. Всички те са за закононарушения, свързани с противозаконен достъп и оповестяване на документи, засягащи защитата на страната.

Досега против прекаралият 7 години в еквадорското посолство Асандж бяха две. Те бяха за скрит план за навлизане в компютър на Пентагона и предложение на помощ за разтрошаване на паролата на Челси Манинг - тогава анализатор на военното разузнаването на Съединени американски щати.

" Асандж е знаел, разбирал и изцяло е одобрявал дейностите на Манинг по придобиване и нелегално даване на " Уикилийкс " на класифицирани документи, съдържащи информация за националната защита на Съединени американски щати ", цитира Асошиейтед прес днешното обвиняване. След като Манинг е почнал да изпраща файловете, Асандж го е окуражавал да продължава неуморно.

Става дума за документи, " които разрешават на вражеските сили в Ирак и по света да плануват избрани дейности или реакция на американската войска и да правят по-ефективни набези ", се споделя още в обвиняването.

Новите 17 обвинявания още веднъж ще разсънят дебата за това дали Асандж е порсто издател като всички останали - както упорства самият той - или е разузнавач. Ще продължат и разногласията за това до каква степен може да стигнат медиите в публикуването на държавни секрети. В Съединени американски щати медиите окуражават източниците си да им дава класифицирани документи и считат, че разгласяването им е предпазено от Първата корекция на Конституцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР