Министерството на правосъдието на Република Северна Македония публикува проектозакон за

...
Министерството на правосъдието на Република Северна Македония публикува проектозакон за
Коментари Харесай

Северна Македония подготви проектозакон за амнистия за леки престъпления

Министерството на правораздаването на Република Северна Македония разгласява проектозакон за амнистията, който ще разреши освобождение и понижаване на присъдите отнемане от независимост за леки закононарушения.

Целта на законопроекта, който съгласно Министерството на правораздаването би трябвало да бъде признат на идващото държавно съвещание, е да бъдат облекчени пренаселените затвори в страната, нещо, което е посочено в разнообразни интернационалните отчети, в това число на Съвета на Европа.

Законопроектът планува цялостна прошка на лицата с присъда отнемане от независимост до шест месеца, а за наказаните на затвор над шест месеца се предлага понижаване на периода на присъдата с 30 %, предава Българска телеграфна агенция.

Според Министерството на правораздаването законът не планува облекчение на наказванията за наказаните на пожизнен затвор за ликвидиране, за закононарушения свързани с  изборите, против половата независимост и морал, против страната, против човечеството и интернационалното право.

„ Амнистията не се отнася за закононарушения, свързани със корист със служебно състояние и власт, за закононарушения срещу публичния ред, както и за домашно и полово принуждение, за грабежи, измами, свързани с европейските фондове, пране на пари и други облаги, добити от незаконна активност, приемане и предоставяне на рушвет ”, се споделя в известието на Министерството на правораздаването от където прецизират, че  законопроектът е импортиран до координаторите на политическите партии в Народното събрание и чакат поддръжка за него от всички народни представители.

Според ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче опозиционната партия няма нито публична, нито неофициална информация, нито има отношение към квалифицирания законопроект. 

„ Това е закон за прошка на нарушителите, за които някои политически партии дадоха обещание, че ще бъдат освободени напълно или отчасти. За страдание тези политически партии или част от тези политически партии през днешния ден са в държавното управление, а този закон не дава отговор упованията на жителите, заради което ВМРО-ДПМНЕ освен няма да го поддържа, само че ще го блокира посредством всички вероятни демократични принадлежности “, сподели Мицкоски по време на визитата си в община Гьорче Петров. 

Спекулации в обществото и разнообразни мнения в медиите обвързват проектозакона за прошка и измененията в Наказателния кодекс с сделка сред ръководещите и опозицията в страната за гласоподаване на конституционните промени, което и ръководещите и опозицията отхвърлят. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР