Министерството на отбраната ще продължава да инвестира в развитието на

...
Министерството на отбраната ще продължава да инвестира в развитието на
Коментари Харесай

Тагарев: Продължаваме да инвестираме в отбранителните способности и в медицинското осигуряване

Министерството на защитата ще продължава да влага в развиването на болничните заведения от системата на Военномедицинска академия (ВМА). Това увери министърът на защитата Тодор Тагарев, който през днешния ден, 20 септември, взе участие в тържественото честване на 100-годишнината на МБАЛ-Сливен към ВМА и в откриването на реновираната постройка на инфекциозното поделение.

„ Болницата обезпечава на първо място Българската войска и формированията в района, както и нашите съдружници, които са тук, с цел да подсигуряват по-високата ни сигурност. Болницата е доста значим актив и за жителите на Сливен и района “, акцентира в словото си министър Тагарев.

„ Мащабна война се води напълно покрай нашите граници. Правителствата в района заделят обилни запаси за развиване на отбранителните качества. Това прави и България. Това прави и българското държавно управление. И идната година финансирането за защита ще е не по-малко от 2 % от Брутният вътрешен продукт. Разходи, които не сме виждали в последните 20 години. Затова имаме опция да влагаме както в отбранителни качества, по този начин и в тяхното здравно обезпечаване и в частност в здравна болница Сливен “, уточни министър Тагарев. Той поздрави управлението и колектива на МБАЛ – Сливен и им пожела триумф.

На тържеството участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

„ Процесите на реставрация в МБАЛ – Сливен ще продължат и в идващите две години “, съобщи генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски. Той поздрави началника на МБАЛ – Сливен полк. доктор Илиян Комитов за построения превъзходен колектив в болничното заведение и изрече почитание към свършеното от тях по време на пандемията от Ковид-19. Генерал-майор Мутафчийски бе безапелационен, че МБАЛ – Сливен има своето място на здравната карта в района и през днешния ден, за разлика от преди години, никой не може да оспори смисъла от нейното битие.

„ От основаването си до в този момент болничното заведение е значима част от военномедицинското обезпечаване в Югоизточна България с принос и в гражданското опазване на здравето. Увеличават се отговорностите по здравно обезпечаване на многонационалната бойна група и военните формирования от Българската войска, ситуирани в зоната на отговорност на МБАЛ-Сливен към ВМА “, уточни в изявлението си нейният шеф полковник Илиян Комитов. Той акцентира, че всички реализирани положителни резултати в работата не биха били вероятни без най-важното - човешкият капитал, и изрече уважението си към целия персонален състав на болничното заведение и медицинските пунктове във военните формирования за демонстрирания блян и отговорно отношение при осъществяване на поставените задания и служебни отговорности. Полковник Комитов благодари на медиците за тяхната отдаденост, човешко отношение, емпатия, професионализъм и компетентост и им пожела здраве, шанс, религия в събствените благоприятни условия и кураж за превъзмогване на провокациите.

Министърът на защитата, началникът на ВМА и началникът на МБАЛ - Сливен откриха реновираната постройка на отделението по Инфекциозни заболявания в МБАЛ – Сливен, която е част от структурата на ВМА.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР