Министерството на отбраната /МО/ изпрати писма до фирмите Патриа и

...
Министерството на отбраната /МО/ изпрати писма до фирмите Патриа и
Коментари Харесай

Каракачанов прекрати процедурата за нови бойни бронирани машини

Министерството на защитата /МО/ изпрати писма до компаниите " Патриа " и " Дженерал Дайнамикс ", че приключва процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски, оповестиха от ведомството.

Ценовите оферти на двете компании, позволени до втория й стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народното събрание, напомнят от МО.

До преустановяване на процедурата се стигна, откакто министърът на защитата Красимир Каракачанов разпореди на специфична политико-военна работна група да направи информативни срещи с представители на компаниите по отношение на опциите за понижаване на цените. От диалозите стана ясно, че това е невероятно без основна смяна на условията на тактико-техническите задачи по плана, които биха разрешили на компаниите да предложат различни механически решения при опазване на изискваните бойни качества на машините. В същото време възможна смяна в условията би довела до дискриминиране на отстранените към този момент участници в процедурата, показват от българското военно ведомство.

 Отвориха двете предложения за бойните бронирани машини: американски или финландски Виж още

От него прибавят, че в това време министърът на защитата разпореди на управлението на държавното сдружение " ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ " ЕАД да изследва опциите за образуване на взаимно произвеждане на бойни машини на територията на България с оптимално присъединяване на българската отбранителна промишленост.

Когато този отчет е подготвен, ще се реши по какъв начин да се действа.

" Най-вероятно обаче, защото това ще отнеме време, ние ще подготвим цялата експертиза и считам, че е редно да не се прибързва, а идващото българско държавно управление, идващият министър на защитата или да я продължи, или да желае още пари от Народното събрание, да продължи нещата ", разяснява преди дни Каракачанов.

Какво предвиждаше процедурата

Проектът за нова бойна техника за Сухопътните войски планува придобиването на не по-малко от 90 единици бойни бронирани машини за механизирано поделение, както и не по-малко от 60 единици специфични (осигуряващи и обслужващи) бронирани машини. Предвижда се придобиване на система за образование (тренажори, симулатори, документи и др.), автоматизирана система за ръководство на огъня на самоходна минохвъргачна батарея (АСУОСМБ) за три за батальонните бойни групи, както и информационна и осведомителна система за групите.

Прогнозната стойност за нова бойна, специфична техника и в допълнение съоръжение възлиза на 1464 млн. лева с Данък добавена стойност, като се прави на (прогнозно) разсрочено заплащане до 2029 година За 150-те единици бойна и специфична техника са заложени 1224 млн. лева, а за системи и в допълнение съоръжение - 240 млн. лв..

Кои бяха двете компании на финалната права?

" Патриа " (Patria) е благосъстоятелност на Финландската страна (50,1%) и норвежката Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%). Patria на собствен ред има 50% от норвежката Nammo (един от най-големите производители на амуниции и ракетни двигатели) и дружно тези три компании образуват водещо северно партньорство в региона на защитата.

" Дженерал Дайнамикс " (General Dynamics) е световна аерокосмическа компания от военната промишленост. Произвежда от бизнес самолетите Gulfstream и бойни транспортни средства до подводници и информационни системи с нуклеарно зареждане. Предлага артикули и услуги в бизнес авиацията; бойни машини, оръжейни системи и боеприпаси; IT; корабостроене и кораборемонт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР