Министерството на околната среда и водите одобри нова методика за

...
Министерството на околната среда и водите одобри нова методика за
Коментари Харесай

Властите бързат с уреждане на дивото къмпингуване преди старта на сезона

Министерството на околната среда и водите утвърди нова методика за картографиране и установяване на границите и типа на пясъчните дюни по Черноморието.

Основната цел е да не се строи, копае и прави комерсиална активност върху дюните, както и да се опазят от АТВ-та и коли. Картографирането на дюните е значимо, тъй като без него наказателните постановления, които полицията издава на нарушителите, падат в съда.

Пясъчните дюни са предпазени територии, а слагането на преместваеми търговски обекти, коли, каравани и кемпери е неразрешено. Ако обаче дюните не са маркирани като такива, някои концесионери по морето безнаказано ги разорават и ги включат към площта на плажа, който стопанисват. Туристите също нарушават целостта им, преминавайки през тях с коли. Затова от Екоминистерството утвърдиха нова методика, която да прекрати нарушаванията.

" Министерството създаде методика, която към този момент ще демонстрира тъкмо къде и по какъв начин би трябвало да бъдат избрани дюните, тъй че да можем да изпълним тяхното действително запазване и предпазване, тъй като това е благосъстоянието на обществото ", изясни Николай Сиджимов, зам.-министър на околната среда и водите.

Дори и при ясно избрани граници на пясъчните дюни, те още веднъж стават обект на похищения поради неналичието на обозначителни табели.

" Най-честите нарушавания са нахлуване с моторни транспортни средства или прекосяване през тях, с цел да се доближи до плажната линия. Често съпроводено и със затъване. Нарушенията не са толкоз чести, само че когато ги има са бих споделил безобразни. Може би би трябвало да се намерения за много по-големи санкции за такива извършители ", разяснява Пламен Янев, регионален шеф на Бургас.

До началото на летния сезон остават броени месеци, само че към момента няма ясни правила, които да контролират дивото къмпингуване.

" Предстои споразумяване на нормативната уредба. Надяваме се Министерският съвет или Министерството на околната среда и водите и общините да одобряват някаква обща политика за приемане на разпоредба за дивото къмпингуване, каквото предугаждане има в Закона за черноморското крайбрежие. Това ще помогне доста процеса при използване на свободното къмпингуване от хората ", сподели Павел Маринов, шеф на РИОСВ-Бургас.

Към момента се разрешава слагането на палатки, каравани и кемпери единствено на регламентираните по тази причина места, каквито са категоризираните къмпинги по Черноморието.

Заливът Вромос край Черноморец е едно от местата, превърнато в противозаконен къмпинг. Между месеците март и октомври тук има голям брой каравани, като някои от тях остават и целогодишно.

От 2019 година има и основана разпоредба, която регламентира дивото къмпингуване. Тя обаче не е влезнала в действие, защото търпи неколкократни промени и провокира бурни диспути в Народното събрание.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР