Министерството на околната среда и водите напомня на собственици на

...
Министерството на околната среда и водите напомня на собственици на
Коментари Харесай

МОСВ напомня за срока за регистрация на кладенци

Министерството на околната среда и водите припомня на притежатели на водовземни уреди за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, че в период до 28 ноември би трябвало да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за регистриране на оборудванията, ситуирани в личния им парцел, които не са вписани в регистъра съгласно условията на Закона за водите.

Всеки притежател подава заявката за регистрация в една от четирите Басейнови дирекции (БД), в чиято територия на ръководство попада парцелът – БД „ Западнобеломорски регион “, БД „ Черноморски регион “, БД „ Дунавски регион ” и БД „ Източнобеломорски регион “.

За регистрация на построени кладенци за лични потребности на жителите, е належащо да се подаде заявление, което съдържа:

1. трите имена на притежателя на имота;

2. данни за поземления парцел: идентификатор, адрес, трайно предопределение, метод на трайно ползване;

3. дълбочина на кладенеца;

4. диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;

5. метод на черпене на водата – с кофа или с помпа;

6. цел, за която се употребява водата.
Заявлението за регистрация на бунар за лични потребности може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите в този интервал заявки.

Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, НЕ съдебна експертиза ЗАПЛАЩА .

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците.

Водовземните уреди, които не са регистрирани в период до 28 ноември 2022 година, не могат да бъдат употребени и подлежат на разпродажба за сметка на техния притежател, който носи и наказателна отговорност.

На интернет страниците на четирите басейнови дирекции може да бъде открита бланката на заявката за регистрация, утвърдена от министъра на околната среда и водите. Информация за басейновите дирекции за ръководство на водите вижте на

Повече информация, включително и за оборудванията, употребявани от компании за икономически и нестопански цели, ще намерите на

Срокът за регистрация на съществуващи уреди за подземни води, включително и на кладенци за облекчаване на личните потребности на жителите, които не са вписани в регистъра по член 118г, алинея 3 от Закона за водите е продължен с наредбата на §41, алинея 1 и алинея 7 от Преходни и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за запазване на околната среда (ДВ, бр. 98 от 2018 година, в действие от 27.11.2018 година, изм. и доп., бр. 102 от 2020 година, в действие от 27.11.2020 г.).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР