Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“ и

...
Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“ и
Коментари Харесай

Намерените в Родопите мечета бяха върнати в природата

Министерството на околната среда и водите, Фондация „ Четири лапи “ и природозащитната организация WWF през днешния ден върнаха в природата трите мечета, които бяха открити през юни предходната година изоставени в Родопите

През лятото на 2021 година Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян уплашени, уплашени и без майка, като за малко бяха в „ Парка за мечки “ в Белица. До през вчерашния ден те бяха настанени в гръцкия център „ Арктурос “, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

След обширен обзор в събота експертите в „ Арктурос “ откриха, че мечетата са достигнали подобаваща възраст и килограми, с цел да се върнат назад в природата. Мечетата бяха превозени със профилирани коли и с поддръжката на експерти от фондация „ Четири лапи “.

Експерти от гръцка и българска страна взаимно дефинираха уместно за връщане място в Национален парк „ Централен Балкан “, което дава отговор изцяло на нужните характерности. Трите мечета са със специфични нашийници, посредством които специалистите от WWF ще могат да реализират наблюдаване, само че ще се намесват единствено в краен случай – в случай че зародят подозрения за здравословното им положение или в случай че се появят признаци за проблематично държание. Експертите имат подготвеност за постоянни визити на терен, за слагане и инспекция на фотокапани за наблюдаване, както и за наново залавяне на мечетата при потребност.

„ Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се приспособяват бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме опцията за основаване на Спасителен център за огромни диви бозайници, тъй като у нас подобен към момента няма. Продължаваме да работим за възстановяване на политиките за запазване на мечките, като ускоряваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от нападения на мечки “, сподели през днешния ден министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „ Централен Балкан “.

Димитър Иванов – шеф на парка в Белица, ръководен от „ Четири лапи “, изрази паника от това, че в последните 10 години все по-често ставаме очевидци на мечета сираци. Причините съвсем постоянно са свързани с директната човешка активност – бракониерство, понижаване на хабитата, нахлуване в териториите на мечката.

По данни на Изпълнителната организация по околна среда, която реализира мониторинг на кафявата мечка, популацията на типа у нас се е свила с близо 40% за последното десетилетие – от 518 през 2011 година до 329 през 2019 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР