Министерството на образованието ще направи проверка за изразходваните средства на

...
Министерството на образованието ще направи проверка за изразходваните средства на
Коментари Харесай

МОН проверява проблема с изчезналите заплати в Художествената академия

Министерството на образованието ще направи инспекция за изразходваните средства на Националната художествена академия за заплати на преподавателите. Това заяви пред публицисти просветният министър Красимир Вълчев в отговор на въпроса за какво стачкуват преподавателите и чиновниците на академията.

"Има получен сигнал към нас за неизплащане на стипендии и консумиране на средства за финансови разноски. От през вчерашния ден има сигнал и във връзка с средствата за заплати. Ние ще създадем инспекция и ще установяваме дали има неприоритизиране на разноските ", добави Вълчев.

Около 50 студенти, преподаватели и чиновници на Националната художествена академия се събраха на митинг пред образователното заведение, с цел да се опълчват на осведомителното затъмнение и неправилното разходване на средства в него. Демонстрацията е под наслов "Край на мълчанието в Националната художествена академия ".

Основните претенции на протестиращите са за обезпечаване на достъп до информацията за решенията на управителните органи в Художествената академия, промени в правилника за активността на ВУЗ-а, касаещи избори на членове на университетския съвет и възстановяване изискванията на работа.

"Законът сега е забранил Министерството на образованието и науката да се меси в академичната автономност. Ректорът на Художествената академия е този, който напълно и независимо се разпорежда с бюджета. Министерството на образованието нито му утвърждава бюджета, нито по някакъв метод съгласува разпределението на разноските “, изясни отрасловият министър. По думите му преподавателите са тези, които са избрали ректора си и би трябвало да се извърнат към него с питането дали ще получат цялостния размер на заплатите си. "Аз мога да дам отговор на този въпрос може би при започване на идната седмица, откакто бъде направена инспекция ", уточни Вълчев.

Той означи, че е приказвал с ректора, само че от образователното заведение сами би трябвало да намерят метод да излязат от тази обстановка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР